Am talent pentru pozne – Claudia Golea

Claudia Golea, scriitoare, scriitor
Are un umor debordant, provoaca prin orice afirmatie si se inchina la „Treimea Madonna, Brigitte Bardot si Dalai Lama. Scrie intr-o limba romana lipsita de orice inhibitii. Claudia Golea e un personaj. Cunoscand-o, iti dai seama ca are o fire calda, un orizont cultural imens si un farmec pe masura.

Psychologies: Ce anume v-au adus experientele orientale?
Claudia Golea: Mi-au extins enorm orizontul, dar totodata trebuie sa admit, la v¢rsta mea respectabila de aproape 40 de ani, ca m-au dezradacinat, ma tem, complet, de radacinile mele, de care cred ca nimic nu ma mai putea carpi la loc. Nu mai apartin, ca atare, deloc de elemen­tul Pamant, care da forta de obicei… Dar cum eu sunt o persoana pli­na de pozitivitate, am sincera in­­credere ca as putea fi un cosmonaut. Vorbesc totodata metaforic, dar si pe bune. Am talente innascute pentru asa ceva.

Biografie

  • 1968: s-a nascut la Bucuresti, tatal ei fiind diplomat de cariera.
  • A studiat engle­za si japoneza la Universitatea din Bucuresti, apoi limba japoneza la Tokio.
  • Intre 1992 si 1997 a locuit la Bangkok si a scris „Vara in Siam (Polirom, 2004).

Care a fost cel mai marcant episod exotic pentru dvs.?
Cea mai puternica experienta traita in Orient – in Japonia – a fost, din pacate, o dubla experienta, si anume internarea mea in doua spitale psihi­a­trice. In al doilea spital am castigat totusi ceva forta, si atunci am batut cu pum­nul in masa, suparata foc pe tratamentul inuman care se aplica a­colo, si am zis ca, na! Pe chestia asta voi scrie o carte. Asta a fost, asadar, ceea ce mi-a apasat pe trigger.

Cat de usor se poate adapta cineva intr-o cultura straina?
Nu a fost o problema pentru mine. Tatal meu a fost diplomat, si eu am tra­it de mica intr-o cultura diferita de cea de bastina. In plus, semnul meu chinezesc este Maimuta, iar eu am un talent innascut pentru limbi straine si, totodata, pentru pozne. Ascendentul meu este in Sar­pe si animalul meu interior este Soa­recele. Sunt o naturala, the real thing. Asadar, transformari psihologice, nu cine stie ce.

Faceti adesea public faptul ca aveti schizofrenie. De ce?
Pentru ca este OK sa fii schizofrenic daca esti tratat cum trebuie, nu ca un animal sau un cobai uman, si da­­ca legile tarii in care te afli nu numai ca nu te discrimineaza, ci te si a­juta in a trece, cel putin intr-un mod respectabil, peste acest handicap.

Citește continuarea pe pagina următoare: 1 2
Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Am talent  pentru pozne - Claudia Golea
Am talent pentru pozne – Claudia Golea

Are un umor debordant, provoaca prin orice afirmatie si se inchina la „Treimea“ Madonna, Brigitte Bardot si Dalai Lama. Scrie intr-o limba romana lipsita de orice inhibitii. Claudia Golea e un personaj. Cunoscand-o, iti dai seama ca are o fire calda, un orizont cultural imens si un farmec pe masura.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste