Este ”Scoala noastra” a tuturor?

Documentarul 'Scoala noastra', realizat in 2011 de Mona Nicoara si Miruna Coca-Cozma, are ca subiect discriminarea etnica, bine cunoscuta in societatea romaneasca, vizand problema copiilor din minoritatea roma in ceea ce priveste educatia.

Documentarul aduce in prim-plan povestea a trei copii de etnie roma, Alin (8 ani), Beniamin (12 ani) si Dana (14 ani), care participa in cadrul unei initiative europene la un proiect de integrare scolara, in orasul Targu Lapus din judetul Maramures.

Filmul urmareste vietile celor trei pe parcursul a patru ani, timp in care ei si alti copii romi invata la o scoala din centrul orasului. In cele din urma, Alin si Beniamin – Dana intre timp a renuntat la scoala pentru a-si intemeia o familie – sunt transferati la scoala pentru copiii cu deficiente. Motivul acestei masuri, dupa cum directorul scolii declara, este nivelul scazut de asimilare a cunostintelor de catre romi.

Desi cei trei duc o viata mizera (nu dispun nici macar de apa potabila in zona in care traiesc), ei si parintii lor isi manifesta dorinta de a merge la scoala, de a invata. Beniamin chiar precizeaza  ca isi doreste „sa dea de carnet, sa fie om'.

Primarul localitatii le vine in ajutor si initiaza un proiect pentru construirea unei scoli in Dileu, pentru copiii romi. Intr-un final, desi proiectul este finalizat, copiii nu pot invata acolo intrucat Uniunea Europeana nu permite separarea elevilor pe criterii etnice.

Documentarul a fost proiectat miercuri, 26 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu cu ocazia aniversării a 25 de ani a Conventiei internationale pentru drepturile copilului.

Proiectia a fost urmata de o dezbatere publica in prezenta lui Ovidiu Marginean, director de imagine al filmulului „Scoala noastra”, Ionut Serban Jugureanu, director executiv al Fundatiei Parada si Adina Ihora, director executiv al Asociatiei Valentina Romania.

Filmul a fost prezentat in cadrul unor festivaluri de gen importante precum DokLeipzig (Germania), CPH:DOX (Danemarca), Tribeca Film Festival (SUA) si a primit premiul pentru cel mai bun film documentar la Silverdocs (Franta) si Human Rights and Film Festival (Australia).

Documentarul emotioneaza prin felul in care cei trei isi doresc sincer sa aiba un viitor mai bun, fiind constienti ca fara a merge la scoala nu se poate realiza acest ideal, iar lucrul acesta poate fi cu usurinta observat din seninatatea cu care vorbesc despre visul' lor.

 

Autor: Andreea Predut

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Este ”Scoala noastra” a tuturor?

Documentarul ”Scoala noastra”, realizat in 2011 de Mona Nicoara si Miruna Coca-Cozma, are ca subiect discriminarea etnica, bine cunoscuta in societatea romaneasca, vizand problema copiilor din minoritatea roma in ceea ce priveste educatia.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste