Now Reading
Este ”Scoala noastra” a tuturor?

Este ”Scoala noastra” a tuturor?

Revista Psychologies

Documentarul ”Scoala noastra”, realizat in 2011 de Mona Nicoara si Miruna Coca-Cozma, are ca subiect discriminarea etnica, bine cunoscuta in societatea romaneasca, vizand problema copiilor din minoritatea roma in ceea ce priveste educatia.

Documentarul aduce in prim-plan povestea a trei copii de etnie roma, Alin (8 ani), Beniamin (12 ani) si Dana (14 ani), care participa in cadrul unei initiative europene la un proiect de integrare scolara, in orasul Targu Lapus din judetul Maramures.

Filmul urmareste vietile celor trei pe parcursul a patru ani, timp in care ei si alti copii romi invata la o scoala din centrul orasului. In cele din urma, Alin si Beniamin – Dana intre timp a renuntat la scoala pentru a-si intemeia o familie – sunt transferati la scoala pentru copiii cu deficiente. Motivul acestei masuri, dupa cum directorul scolii declara, este nivelul scazut de asimilare a cunostintelor de catre romi.

Desi cei trei duc o viata mizera (nu dispun nici macar de apa potabila in zona in care traiesc), ei si parintii lor isi manifesta dorinta de a merge la scoala, de a invata. Beniamin chiar precizeaza  ca isi doreste „sa dea de carnet, sa fie om”.

Primarul localitatii le vine in ajutor si initiaza un proiect pentru construirea unei scoli in Dileu, pentru copiii romi. Intr-un final, desi proiectul este finalizat, copiii nu pot invata acolo intrucat Uniunea Europeana nu permite separarea elevilor pe criterii etnice.

Documentarul a fost proiectat miercuri, 26 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu cu ocazia aniversării a 25 de ani a Conventiei internationale pentru drepturile copilului.

Proiectia a fost urmata de o dezbatere publica in prezenta lui Ovidiu Marginean, director de imagine al filmulului „Scoala noastra”, Ionut Serban Jugureanu, director executiv al Fundatiei Parada si Adina Ihora, director executiv al Asociatiei Valentina Romania.

Filmul a fost prezentat in cadrul unor festivaluri de gen importante precum DokLeipzig (Germania), CPH:DOX (Danemarca), Tribeca Film Festival (SUA) si a primit premiul pentru cel mai bun film documentar la Silverdocs (Franta) si Human Rights and Film Festival (Australia).

Documentarul emotioneaza prin felul in care cei trei isi doresc sincer sa aiba un viitor mai bun, fiind constienti ca fara a merge la scoala nu se poate realiza acest ideal, iar lucrul acesta poate fi cu usurinta observat din seninatatea cu care vorbesc despre “visul” lor.

 

Autor: Andreea Predut

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top