Daniela Luca: Poezia are o valoare de vindecare

Daniela Luca, poezie, interviu
Daniela Luca este doctor in psihopatologie si psihanaliza si poeta. Care e legatura dintre cele doua? Foarte simpla: poezia este un fel de terapie, este expresia unor afecte aflate in inconstient. Deci poate vindeca.

Psychologies: De ce scrieti poezie? Care e motivatia?
Daniela Luca: Scriu poezie fiindca este un fel de a fi. Face parte din natura mea, din actul de a trai pentru a rosti, dintr-un respect pentru cuvant si om, pentru frumos si trainic. Am citit foarte mult si poezie, si proza, si eseistica, si critica literara. Esential pentru mine a fost sa am „o voce a mea'. Cred ca exista o legatura intre valoarea ta autentica asa, ca om, si valoarea unei scriituri, in sensul unei constientizari, al asumarii unei identitati, dar si al unui proces creator in care existi, te transformi, te prezinti celuilalt, exprimand mai mult decat iti poti inchipui, fiindca el, cititorul, te primeste in propria sa lume, cu propriile sale valori.

Care e legatura dintre psihanaliza si literatura?
Pornesc de la exemplul personal: poeziile mele, atunci cand le-am selectat pentru publicare, s-au grupat (fara intentia mea constienta), in patru sectiuni, pe care le-am numit nigredo, rubedo, albedo, pohetica. Am realizat atunci ca in mine, in ultimul an, s-a produs o transformare, un „proces alchimic”, pe care l-am constientizat mai mult sau mai putin la momentul scrierii. Pana in minutul cand am trimis la editura vo­lumul, nu am stiut ce cuvant ar putea reda subtil, fin si clar, totodata, acest proces launtric, si sa faca si legatura intre poezie/creatie – psihanaliza – spiritualitate. Dar cuvantul „s-a nascut pe sine”: am avut un Insight.

Un al doilea raspuns este ca psihanaliza (ca terapie) imbogateste creatia, faciliteaza creativitatea, sublimarea, actul creator. Mai mult, prin abordarea, cu ins­trumentele sale teoretice (psihanaliza aplicata), a operelor de arta, a literaturii, a fenomenelor culturale si sociale, aduce un plus de cunoastere, o deschidere spre explorarea si mai profunda cunoastere a sufletului, mintii, spiritului uman.

Poate fi poezia o… terapie?
„Un poem frumos ne face sa iertam o durere foarte veche”, spunea criticul francez Gaston Bachelard, preocupat de psihanaliza. Sandor Ferenczi, un alt psihanalist, avea un principiu propriu: „Fara simpatie, nu exista vindecare”. Si fac astfel o punte intre procesul creator si procesul analitic si terapeutic.

Poezia (arta, in genere) are si o valoare cathartica, si de limpezire, de atenuare a unor angoase, de calmare a unor afecte, sa spunem de vindecare. Dar poezia nu se limiteaza la atat. Arta in sine nu e o cale sau o metoda terapeutica. Aici este si diferenta intre sublimare si exprimare de sine printr-un produs cu valente mai mult sau mai putin artistice, cum este poezia. Ea se scrie din cuvinte, in care se impregneaza afecte, pulsiuni, amintiri, dureri etc. Dar poetul nu este facut numai din cuvant. Asa cum si pentru psihanalist „terapia este prin cuvant si prin iubire”, prin re-scrierea istoriei psihice, sufletesti a subiectului, prin re-dare de sens a „intamplarilor” interioare, pentru poet cuvantul este un corp viu. Litera este insufletita, fiindca nu ne regasim deplin decat acolo unde ne aflam dintotdeauna, asta implicand si ne-spusul, figurabilul, imaginabilul sau neganditul, tacerea din cuvant.

Foto: Sebastian Enache.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Daniela Luca: Poezia are o valoare de vindecare
Daniela Luca: Poezia are o valoare de vindecare

Daniela Luca este doctor in psihopatologie si psihanaliza si poeta. Care e legatura dintre cele doua? Foarte simpla: poezia este un fel de terapie, este expresia unor afecte aflate in inconstient. Deci poate vindeca.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste