Corina Sabau, confesiune: 49 de metri patrati sau cea mai fantasmatica vacanta

E posibil ca acesta carte sa fi inceput sa se infiripe in momentul in care am ajuns la Bucuresti, la facultate, cu mai bine de zece ani inainte de a sti ca o s-o scriu.

Corina Sabau, acriitoare

Mi-am dat seama, atunci, cat imi lipsesc dealurile din orasul meu natal, cu intinderi nesfarsite de iarba, unde vara infloreau garofite, margarete, clopotei, gura-leului, regina-noptii si atatea alte flori ale caror nume le stiam candva. Nu-mi venea sa cred ca am renuntat la ele pentru niste parcuri aglomerate, cu ronduri de flori plantate de primariile de sector, in care toti copacii seamana intre ei.

Am suferit cand parintii mei au vandut apartementul din orasul meu cu dealuri, dar nu mi-as fi imaginat ca nevoia de a ma intoarce acolo va fi atat de mare, incat, pentru a mi-o satisface, voi scrie o carte. A fost cea mai frumoasa si cea mai lunga vacanta pe care mi-am acordat-o vreodata. Imi placea sa las in urma noul meu apartament din Balta Alba ca sa ma intorc pe I.C. Frimu si sa ma reinstalez in prima mea casa, in cele trei camere, doua holuri, o bucatarie si un balcon ale unui bloc comunist de patru etaje, 49 de metri patrati in cifre. Si daca tot mi-am acordat o vacanta cu „Blocul 29…', m-am gandit sa-l iau din cand in cand cu mine pe bunicul meu, pe care ma bucur foarte mult ca l-am cunoscut in aceasta ipostaza, de bunic adica. Daca ne-am fi intalnit in alte imprejurari, stangaci si introvertiti cum eram, probabil ca n-ar fi iesit mare lucru din relatia noastra. Ca bunic-nepoata, n-am avut insa incotro si a trebuit sa ne descurcam, chiar sa ne dam silinta uneori. Abia scriind „Blocul 29….' mi-am dat seama de aceste lucruri si asa am ajuns de la nostalgia pentru un spatiu pierdut la puterea si misterul legaturilor de sange.

de citit:

Blocul 29, apartamentul 1, Corina Sabau, Editura Polirom

 

Blocul 29, apartamentul 1
de Corina Sabau

Editura Polirom

Citeste aici un fragment din roman.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Corina Sabau, confesiune: 49 de metri patrati sau cea mai fantasmatica vacanta
Corina Sabau, confesiune: 49 de metri patrati sau cea mai fantasmatica vacanta

E posibil ca acesta carte sa fi inceput sa se infiripe in momentul in care am ajuns la Bucuresti, la facultate, cu mai bine de zece ani inainte de a sti ca o s-o scriu. Mi-am dat seama, atunci, cat imi lipsesc dealurile din orasul meu natal, cu intinderi nesfarsite de iarba, unde vara infloreau garofite, margarete, clopotei, gura-leului, regina-noptii si atatea alte flori ale caror nume le stiam candva.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste