Dragos Ghitulete, confesiune: De ce scriu oamenii?

Dragos Ghitulete, jurnalist, scriitor

De ce scriu oamenii? De ce citesc?

Poate ca intii ar trebui sa raspund la alte intrebari, pentru ca un raspuns ar genera la rindul lui o alta intrebare. La Muzeul Taranului Roman unde a avut loc lansarea romanului „Gluma ruseasca' am fost intrebat daca eu cred, sau daca mai cred, ca literatura poate schimba oamenii. Aveam un bec care imi batea fix in ochi si am raspuns grabit ca da. Apoi am stat sa ma gandesc. In masura in care oamenii vor sa se schimbe, da, literatura poate ajuta. O crusta de indiferenta poate fi sparta doar din interior.

De ce scriu eu? Pentru ca am obsesii de care vreau sa scap. Ma simt bine cu mine atunci cind incerc sa pun pe hirtie, am vrut sa scriu sa astern pe hirtie, ceea ce vreau ca altii sa citeasca. Pentru ca oricit am nega, visul scriitorului este sa fie citit.

Cred ca reusesti atunci cind la final, dupa ce ai sters, refacut, corectat cartea, o citesti si esti multumit de ceea ce scrie acolo. Pentru ca tu esti primul cititor si primul critic. Exista, desigur, si momente in care ai vrea sa stergi tot. Dar e pacat. Cel mai greu e sa te asezi la birou, o masa de fapt pe care se afla un calculator si multe cd-uri cu muzica, si sa parasesti lumea imediata. Cartile sint de obicei imprastiate pe jos. Incerc sa impac meseria de jurnalist cu scrisul, sa caut linistea de care ai totusi nevoie pentru a scrie. Uneori imi iese, alteori nu. Iata si un motiv pentru care nu ma grabesc. Nici cind am scris „Gluma ruseasca' nu m-am grabit. Rezultatul – il puteti vedea, citi, singuri.

Dragos Ghitulete

de citit:

Gluma ruseasca, Dragos Ghitulete, Editura Cartea Romaneasca

Gluma ruseasca
de Dragos Ghitulete

Editura Cartea Romaneasca

Citeste aici un fragment din carte.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Dragos Ghitulete, confesiune: De ce scriu oamenii?
Dragos Ghitulete, confesiune: De ce scriu oamenii?

Poate ca intii ar trebui sa raspund la alte intrebari, pentru ca un raspuns ar genera la rindul lui o alta intrebare. La Muzeul Taranului Roman unde a avut loc lansarea romanului „Gluma ruseasca” am fost intrebat daca eu cred, sau daca mai cred, ca literatura poate schimba oamenii. Aveam un bec care imi batea fix in ochi si am raspuns grabit ca da. Apoi am stat sa ma gandesc. In masura in care oamenii vor sa se schimbe, da, literatura poate ajuta. O crusta de indiferenta poate fi sparta doar din interior.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste