Marin Malaicu-Hondrari, confesiune: Unde scriu scriitorii?

Marin Malaicu-Hondrari, scriitor


Pentru un scriitor, cartea pe care tocmai a scris-o e si cea mai buna. Desigur, cu trecerea timpului (cu scrierea altor carti) isi va putea da seama ca s-a inselat, sau ca (vai!) a avut dreptate. Judecand astfel, pot spune ca „Apropierea” e cea mai buna carte a mea.

Un barbat indragostit cutreiera Europa pe urmele unei femei casatorite, Stapanita si trei prieteni obsedati de poezie, doua femei din Argentina si iubirea lor aproape imposibila – iata tot ce stiam cand am inceput sa scriu Apropierea. Si nici acum, cand e in librarii, nu stiu cu mult mai mult. Stiu doar ca a lasat in urma ei un gol imens, comparabil doar cu plecarea unui om care ne este foarte drag.

Noroc ca incepe sa creeze povesti hazlii, cum ar fi: un baiat din vecini l-a oprit pe cumnatul meu si i-a zis:
-Marin e scriitor, nu?
Cumnatul meu a zis ca da, ca asa crede.
-Trebuie sa scriu un text la romana despre unde scriu scriitorii si poate imi spui unde scrie Marin.
-Pai, la bucatarie, a zis cumnatul meu, cu care locuiesc sub acelasi acoperis (podeaua vecinului de sus). Acolo scrie, in bucatarie.

Cum baiatul era contrariat, cumnatul meu i-a zis ca Marin scrie in bucatarie, noaptea, pentru ca e singurul loc neocupat si destul de bine izolat fonic, ba mai mult, e singurul loc din apartament in care se fumeaza. E drept ca se asaza cu spatele la aragaz si nu de putine ori l-a cuprins frica sa nu cumva, inainte de a termina ce are de scris, sa-i cada in crestet mobilierul de bucatarie suspendat. (Sunt uluit de cat de multe stie cumnatul meu despre mine!)

Se pare ca baiatul a fost multumit de raspuns, pentru ca a scris exact ce a aflat si anume ca scriitorii scriu in bucatarie. Toti colegii sai, dar absolut toti, scrisesera ca scriitorii scriu la birouri impozante, sau in paduri si in parcuri, dar mai ales la birouri mari, pline de carti si hartii.
Refuz sa aflu ce nota i-a dat profa de romana baiatului.

Acum, cand scriu aceste randuri, in bucatarie, bineinteles, ma intreb in ce masura m-au influentat, pe cand scriam Apropierea, telul si strecuratoarea, lingurita de metal cu coada varata in sticla de apa minerala, sertarul din care razbate un iz de tacamuri de lemn, firul de marar uscat, prins intre perete si cablul de la hota, teava care vine de la teracota din camera mare, traverseaza un metru de bucatarie si se implanta in horn. Acolo, sub acea teava, prin care trece fumul cald, ma asez pe un scaunel sa citesc in noptile de iarna. Abia astept ca baiatul din vecini sa-l intrebe pe cumnatul meu unde citesc scriitorii.

Marin Malaicu-Hondrari

Apropierea, Marin Malaicu-Hondrari, Editura Cartea Romaneasca

decitit:

Apropierea
de Marin Malaicu-Hondrari

Editura Cartea Romaneasca

Citeste Maria – Fragment din volumul Apropierea.

Comentează și tu
Recomandări
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“
Liliana Țuroiu, despre statuia Reginei Maria ce va fi amplasată de ICR la Ashford: „Ne apărăm și promovăm valorile și lăsăm ceva durabil în urma noastră“

În contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri şi în cadrul efortului constant de a construi relaţii culturale durabile între România şi Marea Britanie, Institutul Cultural Român va dezveli miercuri, 12 decembrie, în orașul Ashford din Marea Britanie, locul naşterii Reginei Maria, un monument dedicat celei mai importante personalităţi ce a reprezentat excepțional cele două țări.

Citeste
(P) Festivalul “Film 4 Fun”
(P) Festivalul “Film 4 Fun”

Cea de a-X-a ediție a festivalului de film Film 4 Fun’ se va desfășura în perioada 2-4 august 2018 la Casino Sinaia, Centrul Cultural Carmen Sylva și Muzeul – Castelul Știrbei. Această ediție aniversară iși continuă tradiția, dar vine și cu surprize și promite să-și respecte ca de fiecare dată motto-ul: ‘Într-o lume plină de […]

Citeste
supereroi marvel
Cei mai mici supereroi Marvel se văd pe cele mai mari ecrane

Vara aceasta facem echipă cu Omul Furnică şi Viespea din 6 iulie, la cinema, pentru o nouă aventură alături de cei mai simpatici eroi din Universul Cinematografic Marvel.

Citeste
Marin Malaicu-Hondrari, confesiune: Unde scriu scriitorii?
Marin Malaicu-Hondrari, confesiune: Unde scriu scriitorii?

Pentru un scriitor, cartea pe care tocmai a scris-o e si cea mai buna. Desigur, cu trecerea timpului (cu scrierea altor carti) isi va putea da seama ca s-a inselat, sau ca (vai!) a avut dreptate. Judecand astfel, pot spune ca „Apropierea” e cea mai buna carte a mea. Un barbat indragostit cutreiera Europa pe urmele unei femei casatorite, Stapanita si trei prieteni obsedati de poezie, doua femei din Argentina si iubirea lor aproape imposibila – iata tot ce stiam cand am inceput sa scriu „Apropierea”.

Citeste
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură
SoNoRo Conac – muzică pentru arhitectură

În luna septembrie, SoNoRo Conac pune din nou muzica în slujba salvării patrimoniului arhitectural românesc și derulează o campanie de strângere de fonduri pentru reabilitarea conacului Neamțu din Olari, județul Olt. Campania va consta în organizarea unui concert la conac, pe 21 septembrie, și a unui sistem de donații comunicat pe tot parcursul lunii septembrie.

Citeste
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre...“
„Poezia ramane supapa de protectie, fereastra catre vis, prietenul fidel la care ne intoarcem in perioadele albastre…“

Radu Bata preda franceza francezilor si in timpul liber, scrie poezie. Pe care o numeste, frivol si autoironic, „poezeta“, si care rimeaza cu „dramoleta“. Dar poezetele sale sunt departe de a fi dramolete. Ele au adesea un suflu dramatic foarte serios, ca atunci cand, intr-o seara perfecta si senina de vara, se intuieste furtuna de maine.

Citeste