Cum ne cultivam curajul

Curajul este o calitate care, in primul rand, ne ajuta in atingerea scopurilor. Denota echilibru, incredere in fortele proprii, dar si asumarea eventualelor esecuri.

 

Ce este curajul?

Oamenii au admirat intotdeauna curajul. In orice epoca si in orice locuri, au fost apreciati si urmati cei care au indraznit.

Daca in Antichitate curajul era o virtute fundamentala ce facea referire in special la capacitatea unei persoane de a rezista unui pericol fizic, in timp, conceptul a evoluat, avand implicatii cu precadere psihice, fiind vazut ca non-conformism, ca mentinere a valorilor si principiilor individuale, chiar si atunci cand acestea difera de ale celorlalti.

Curajosii au fost promotori ai progresului, leaderi, personalitati care au insuflat si cucerit teritorii, distinctii, inimi. Cum reusesc unii sa profite de el din plin iar altii tanjesc dupa el o viata intreaga?

 

Descopera-ti puterea interioara

A fi constient de ceea ce te inconjoara, a-ti face introspectii pentru a te cunoaste cu adevarat si a te accepta asa cum esti, sunt dovesi de curaj.

Acesta inseamna si sa stii care iti este sistemul de valori si sa-l urmezi, indiferent de opiniile celor din exterior. Cea mai mare competitie pe care viata ne-o rezerva este cea cu noi insene.

Curajul de a fi tu, de a-ti pastra autenticitatea individuala in ciuda dificultatilor, indoielilor si judecatilor, necesita incredere in sine si perseverenta. A nu-ti asculta propria voce interioara in viata, duce la riscul de a te pierde intr-o deriva spre nicaieri.

 

Curajul creste indraznind

Majoritatea oamenilor stiu ce trebuie sa faca pentru a fi curajosi. Nenumarati autori au scris carti despre retete de crestere a stimei de sine si de dobandire a curajului in activitatile pe care oamenii le intreprind.

Important insa este ca fiecare dintre noi sa faca trecerea de la stadiul de „a sti' la cel de „a face'. Curajul, ca si succesul, se invata. Este rezultatul multor esecuri repetate, a unei vointe neinfricate si ambitii pe masura.

Un exemplu edificator in acest sens este cel al comedienilor. Cei mai multi dintre ei sunt oameni timizi insa, prin exercitiu, ei au avut curajul sa inlature sau sa mascheze aceasta realitate cu scopul de a-si contura visul si de a-si depasi conditia. Curajul este o capabilitate mentala, nu emotionala!

 

Cucerirea fricilor

Frica este un raspuns natural la diversi stimuli pe care ii percepem ca fiind negativi pentru noi insene. Iesirea din zona de confort este o modalitate excelenta de a invata curajul.

Identifica-ti propriile frici si invata sa recunosti mediul in care acestea survin si intensitatea lor. Confrunta-le direct! Incepe cu actiuni mici si mareste-ti treptat expunerea la ele.

Vorbeste despre fricile pe care le ai! Indiferent daca vorbesti despre ele cu un terapeut, membru din familie sau un prieten de incredere, prin impartasirea a ceea ce simti, vei reusi sa intelegi modalitatea in care interfereaza frica in activitatea cotidiana si cum poate fi aceasta combatuta.

 

Asuma-ti riscuri

Valorifica fiecare circumstanta in care poti manifesta un act de curaj. Esecul este pretul dezvoltarii personale.

Cu cat o persoana isi asuma mai multe riscuri calculate, cu atat creste posibilitatea de a se apropia cat mai mult de obiectivul pe care si-l doreste in viata. Nivelul maxim de dezvoltare nu poate fi atins decat prin esecuri repetate. Incepe acum!

 

De Elena Ungureanu, psiholog

Tel.: 0748.350.285

www.elena-ungureanu.com

Foto: 123rf.com

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cum ne cultivam curajul
Cum ne cultivam curajul

Curajul este o calitate care, in primul rand, ne ajuta in atingerea scopurilor. Denota echilibru, incredere in fortele proprii, dar si asumarea eventualelor esecuri.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste