Cum ne cultivam curajul
Curajul este o calitate care, in primul rand, ne ajuta in atingerea scopurilor. Denota echilibru, incredere in fortele proprii, dar si asumarea eventualelor esecuri.
Ce este curajul?
Oamenii au admirat intotdeauna curajul. In orice epoca si in orice locuri, au fost apreciati si urmati cei care au indraznit.
Daca in Antichitate curajul era o virtute fundamentala ce facea referire in special la capacitatea unei persoane de a rezista unui pericol fizic, in timp, conceptul a evoluat, avand implicatii cu precadere psihice, fiind vazut ca non-conformism, ca mentinere a valorilor si principiilor individuale, chiar si atunci cand acestea difera de ale celorlalti.
Curajosii au fost promotori ai progresului, leaderi, personalitati care au insuflat si cucerit teritorii, distinctii, inimi. Cum reusesc unii sa profite de el din plin iar altii tanjesc dupa el o viata intreaga?
Descopera-ti puterea interioara
A fi constient de ceea ce te inconjoara, a-ti face introspectii pentru a te cunoaste cu adevarat si a te accepta asa cum esti, sunt dovesi de curaj.
Acesta inseamna si sa stii care iti este sistemul de valori si sa-l urmezi, indiferent de opiniile celor din exterior. Cea mai mare competitie pe care viata ne-o rezerva este cea cu noi insene.
Curajul de a fi tu, de a-ti pastra autenticitatea individuala in ciuda dificultatilor, indoielilor si judecatilor, necesita incredere in sine si perseverenta. A nu-ti asculta propria voce interioara in viata, duce la riscul de a te pierde intr-o deriva spre nicaieri.
Curajul creste indraznind
Majoritatea oamenilor stiu ce trebuie sa faca pentru a fi curajosi. Nenumarati autori au scris carti despre retete de crestere a stimei de sine si de dobandire a curajului in activitatile pe care oamenii le intreprind.
Important insa este ca fiecare dintre noi sa faca trecerea de la stadiul de „a sti” la cel de „a face”. Curajul, ca si succesul, se invata. Este rezultatul multor esecuri repetate, a unei vointe neinfricate si ambitii pe masura.
Un exemplu edificator in acest sens este cel al comedienilor. Cei mai multi dintre ei sunt oameni timizi insa, prin exercitiu, ei au avut curajul sa inlature sau sa mascheze aceasta realitate cu scopul de a-si contura visul si de a-si depasi conditia. Curajul este o capabilitate mentala, nu emotionala!
Cucerirea fricilor
Frica este un raspuns natural la diversi stimuli pe care ii percepem ca fiind negativi pentru noi insene. Iesirea din zona de confort este o modalitate excelenta de a invata curajul.
Identifica-ti propriile frici si invata sa recunosti mediul in care acestea survin si intensitatea lor. Confrunta-le direct! Incepe cu actiuni mici si mareste-ti treptat expunerea la ele.
Vorbeste despre fricile pe care le ai! Indiferent daca vorbesti despre ele cu un terapeut, membru din familie sau un prieten de incredere, prin impartasirea a ceea ce simti, vei reusi sa intelegi modalitatea in care interfereaza frica in activitatea cotidiana si cum poate fi aceasta combatuta.
Asuma-ti riscuri
Valorifica fiecare circumstanta in care poti manifesta un act de curaj. Esecul este pretul dezvoltarii personale.
Cu cat o persoana isi asuma mai multe riscuri calculate, cu atat creste posibilitatea de a se apropia cat mai mult de obiectivul pe care si-l doreste in viata. Nivelul maxim de dezvoltare nu poate fi atins decat prin esecuri repetate. Incepe acum!
De Elena Ungureanu, psiholog
Tel.: 0748.350.285
www.elena-ungureanu.com
Foto: 123rf.com