Dezvoltare personală: 3 lucruri pe care nu e niciodată târziu să începi să le faci

Ești responsabilă de propria dezvoltare personală, iar acest lucru înseamnă să rămâi mereu deschisă oportunităților. Tu ești pregătită pentru schimbare?

Citește și:

3 strategii utile pentru dezvoltarea personală

Între obiective și rezoluții, ce putem face concret pentru schimbare

Vârsta e doar un număr! Prea des ne spunem că avem o vârstă și ne impunem să ne comportăm într-un anume fel…

Desigur, înaintarea în vârstă înseamnă maturitate și, preferabil, o mai bună cunoaștere de sine. Dar înseamnă și experiență de viață care ne arată că în primul rând noi trebuie să fim importante pentru noi însene.

În acest sens, nu e niciodată târziu să te ocupi mai mult de tine, să cauți să îți găsești echilibrul, să îți acorzi mai multă atenție sau să faci schimbări.

 

Citește mai mult

Cercetătorii care au studiat comportamentul oamenilor bogați, iar aici ne referim la cei care au muncit să ajungă acolo, nu la moștenitorii răsfățați, au observat ritmul constat în care aceștia citești.

Poți urmări recomandările pe care le face constant Bill Gates. Iar dacă un om atât de ocupat are timp și pentru a citi, să fie atât de greu? Cititul este un antrenament pentru creierul tău. Este aproape irelevant ce alegi să citești, atâta timp cât o faci.

Desigur, poți opta pentru cărțile de dezvoltare personală care te vor ajuta să te înțelegi mai bine pe tine și să faci mici schimbări necesare.

Poți opta pentru cărți din domeniile tale de interes, din care poți învăța lucruri noi și poți afla perspective diferite. Poți alege literatura clasică, cu certitudine sunt câteva titluri celebre pe care nu le-ai parcurs.

Cititul îți îmbunătățește memoria și îți dezvoltă creativitatea. Niciodată nu e prea târziu să îți faci timp pentru această activitate.

 

Socializează mai des

Odată cu înaintarea în vârstă devenim mai pretențioși cu cei din jurul nostru, iar prieteniile nu se mai leagă atât de ușor. Totuși, este un exercițiu util să înveți să relaționezi cu cei din jur, fără a avea așteptări nerealiste.

Oamenii nu sunt perfecți, dar o rețea socială te ajută să îți îmbunătățești calitatea vieții, să îți crești gradul de fericire și să nu mai suferi de singurătate, indiferent de situația ta personală. Prietenii sunt cel mai bun antidot împotriva depresiei.

Nu te gândi că ai o vârstă (iar aici ppoți completa orice număr, fiecare vede diferit pragurile de vârstă) și propune-ți să fii mai deschisă și tolerantă cu cei din jurul tău. Renunță la preconcepții, la etichetări, la barierele pe care le ridici în relaționările tale. Cu toții avem acest bagaj, dar depinde de noi cum să îl gestionăm.

 

Află ce îți place să faci!

Cât de conectată ești la propriile dorințe și nevoi? Dacă vei spune că îți place să călătorești, dar situația financiară nu îți permite, gândește-te care este nevoia ta de bază: să vezi locuri noi, să cunoști oameni, să ieși din rutină, să ai ocazia de a admira lucruri și spații noi?

Cum altfel poți satisface aceste nevoi? Ai vizitat muzeele din orașul tău? Te-ai plimbat prin parcuri? Când ai fost ultima dată la teatru? Ai făcut excursii în țară?

Există mereu și alternative pentru visurile noastre cele mai mari. Nu înseamnă să renunțăm la ceea ce ne dorim (ex. o călătorie într-o țară exotică), dar ne putem bucura de lucruri mărunte care, adunate, ne vor crește starea de satisfacție.

Visurile mari reprezintă și ele un obiectiv, dar presupun mai mulți pași pentru a fi realizate. Ești pregătită să faci schimbări pentru a-ți permite lucruri la care visezi?

Petrece mai mult timp cu tine și amintește-ți de activitățile care îți fac plăcere sau acele hobby-uri pe care le-ai tot amânat, pentru care niciodată nu ai avut timp.

De ce nu revii la ele? Ce te oprește să înveți să dansezi sau să pictezi? Ce te împiedică să practici un sport? Desigur, până vei învăța, vei trece prin disconfortul începătorului (dacă de asta îți e teamă), dar este singura cale către ceea ce îți dorești.

Poate unul dintre cele mai importante lucruri pentru care nu e niciodată prea târziu este curajul. Curajul de a fi în acord cu nevoile și dorințele tale, de a nu-ți mai pune bariere și a nu mai găsi scuze, de a începe mereu ceva nou.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Dezvoltare personală: 3 lucruri pe care nu e niciodată târziu să începi să le faci
Dezvoltare personală: 3 lucruri pe care nu e niciodată târziu să începi să le faci

Ești responsabilă de propria dezvoltare personală, iar acest lucru înseamnă să rămâi mereu deschisă oportunităților de a te dezvolta. Iată de ce niciodată nu e prea târziu să faci schimbări.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste