Now Reading
Analiza Tranzactionala

Analiza Tranzactionala

Revista Psychologies

Analiza Tranzactionala, psihologie
Cand comunicam, folosim, in functie de in­ter­lo­cutorul nostru, diferite fatete ale persona­litatii noastre: copil, parinte sau adult. Aceasta grila, propusa de analiza tranzactio­nala (AT), permite ameliorarea relatiilor noastre in plan personal sau profesional.

Analizandu-ne „tranzactiile”, adica schimburile pe care le avem cu an­tu­rajul nostru, putem sa ne deco­dam functionarea psihologica. Analiza Tranzactionala ne furnizeaza o grila de lectura a comportamentelor noas­tre si ne ofera instrumente care sa ne permita sa ne cunoastem mai bine si sa comunicam optim cu ceilalti.

Istoric

Analiza tranzactionala a fost elaborata de Eric Berne (1910-1970), in Statele Unite, in anii ‘50. Acest psihiatru format in psihanaliza era animat de dorinta de a face psihologia accesibila unui public larg. Analiza Tranzactionala va avea rapid un mare succes in afara Atlanticului si a fost introdusa in Romania ca formare certificata de Asociatia Europeana de Analiza Tranzactionala si Asociatia Internationala de Analiza Tranzactionala abia in anul 2000, la Ti­misoara, de catre John Parr (trai­­­­ner, Supervizor si Psihoterapeut Provizoriu in Analiza Tranzactionala).

Aceasta intarziere este explicata prin faptul ca, in comunism, psihologia a fost interzisa si reintrodusa dupa revolutie. In anul 2001 s-a infiintat la Timi­soara, Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala (ARAT), iar in anul 2002, a luat fiinta filiala Bucuresti a asociatiei. ARAT a fost acreditata de Colegiul Psihologilor din Romania in 2006 si de FRP (Federatia Romana de Psihoterapie) tot in 2006.

Cele trei fatete ale personalitatii noastre

In primele sedinte, pacientul are un dialog cu terapeutul sau si defineste obiectivul pe care vrea sa-l atinga. AT se practica in sedinte de grup si/sau individuale. Studiul se face in jurul cuvintelor, al emotiilor si al sen­timentelor. Dupa fondatorul AT-ului, personalitatea noastra are trei fatete, in noi exista in acelasi timp un Copil, un Parinte si un A­dult. Sunt cele trei „stari ale eului”.

Copilul reprezinta supravietuirea in noi a emotiilor si a nevoilor pe care le-am resimtit cand eram copii. Acestea se manifesta in doua forme. Copilul Liber, adica partea noas­tra creativa si intuitiva, si Copilul Adaptat. Pen­tru a raspunde astep­tarilor parintilor si solicitarilor societatii, copilul care eram si-a limitat din do­rin­te si a devenit as­cul­tator – Copil A­da­p­tat Su­pus – sau la polul opus – Copil A­dap­tat Rebel. Pentru marea ma­­­­­­jo­ritate dintre noi, Copilul Li­ber a fost „pacalit” pentru a lasa locul u­nui Co­­­pil Adaptat, dar Ranit.

A do­ua sta­re a eului: Parintele. Crescand, am interiorizat comporta­men­tul pa­rin­tilor nostri pe care-i imitam: Pa­rin­te­le Normativ, care in aspectul sau po­zitiv, fixeaza limitele sanatoase si protejeaza, in aspectul sau negativ, judeca si pedepseste. Parintele Hra­ni­­tor ca­re, in aspectul sau pozitiv, ofera a­fec­tiune si incurajeaza, in as­pectul sau negativ, supraprotejeaza.

In fine, Adultul este a treia forma ca­­re este de partea noastra. El se in­for­meaza, analizeaza si decide.

Folosim diferite stari ale eului in fun­­­­ctie de mesajele pe care le-am pri­­­­­mit in copilarie.
Inconvenientul este ca le mobilizam in mod in­con­stient.

De exemplu: in fata pa­tro­nului lor unele persoane cu sigu­ran­ta nu indraznesc sa se afirme, se com­porta ca niste Copii Adaptati Su­pusi, nu ca niste adulti; cu partenerul, altii se pun in pielea pa­rin­­telui normativ negativ, cand ii cri­­­­­tica sau judeca. Or, veritabila noas­­­­­­­­tra identitate, dupa AT, este cea a Copilului Liber. Astfel AT are ca scop sa permita individului sa-si regaseasca autonomia si sa fo­lo­seasca cele trei stari ale eului in­­tr-o maniera po­trivita.

Copilul Li­ber pentru a-si exprima emotiile si creativitatea, Parintele pentru a-si purta de grija siesi si celorlati, si sa respecte re­gulile societatii noas­tre. Adultul se manifesta pentru a con­cre­­tiza pul­siunea creatoare a copi­lu­lui liber. Cum se ajunge aici?

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top