Analiza Tranzactionala
Derularea unei sedinte
Se pot distinge doua mari etape in terapia AT:
Intelegerea functionarii mecanismului psihologic – inca de la primele sedinte, pacientul descopera maniera in care s-a structurat si invata sa repereze diferite stari ale eului in care se afla cel mai des si atingerea obiectivului – in cadrul protector al terapiei, terapeutul da individului noi permisiuni, cea de a simti, de a gandi, de a actiona in functie de ce resimte el insusi, si nu in functie de ceilalti. El poate sa-l conduca si astfel sa-l ajute sa regaseasca acel Copil Liber si sa „vindece” Copilul Ranit; sa structureze un Adult obiectiv; sa faca mai puternic un Parinte pozitiv in ipostaza de aparator…
Astfel individul isi recapata incetul cu incetul increderea in sine si devine posibil pentru el sa-si exprime emotia adevarata, la momentul potrivit, in fata persoanei potrivite.
Indicatii
AT este foarte eficace pentru toate persoanele care intampina dificultati relationale: timiditate, agresivitate, susceptibilitate, lipsa de afirmare de sine. Ea este folosita inclusiv in terapia de cuplu, analizind schimburile intre soti.
AT aduce la lumina jocurile de putere, analizeaza pozitiile de viata ale fiecaruia si ajuta sa se mearga spre o relatie de intimitate.
In afara de psihoterapie si de dezvoltarea personala, AT este folosita mult in companii pentru a ameliora functionarea organizatiilor, in formatiunile axate pe comunicare (vinzare, negociere, management de echipa, conducere de intalniri, contact cu clientela) si, ar fi ideal, si in pedagogie.
Cum poti deveni analist tranzactional
In prezent formarea in Analiza Tranzactionala certificata se desfasoara la cele doua filiale ARAT, de la Timisoara si Bucuresti. In fiecare filiala se deruleaza zece workshop-uri/an. Un workshop tine de vineri pana duminica si totalizeaza 21 ore de formare. Pretul unui workshop este de 245 lei, iar membrii ARAT beneficiaza de o reducere de 35%.
Pentru sustinerea examenului de certificare este nevoie de 750 ore de training in Analiza Tranzactionala. Informatii suplimentare despre criteriile de certificare puteti gasi la adresa http://www.eatanews.org/ .
Pret si durata
Pretul unei sedinte de terapie este intre 50-100 RON. O sedinta individuala tine 50 de minute, cea de cuplu sau de familie poate tine pana la 90 de minute, iar cea de grup doua-trei ore. Durata unei terapii variaza in functie de problematica persoanei care solicita terapia. Ea se poate desfasura pe parcursul a 10-20 sedinte sau pe parcursul a doi-trei ani.
Editare si adaptare: Catalina Cristescu
Adrese utile:
Asociatia Romana de Analiza Tranzactionala (ARAT) Timisoara
Str. Matei Basarab, Bl. A25, Ap.2.
www.arat.ro
www.eatanews.org.