Antonia Noel, despre comunicarea relațională de sărbători
Umblă o vorbă în preajma sărbătorilor de iarnă: „De Crăciun, fii mai bun.” Dar de ce doar de Crăciun? De ce nu în tot restul anului? Și ce înseamnă să fii mai bun?
De Crăciun, întreaga familie se reunește și, pe lângă bucuria revederii, apar inevitabil și problemele de comunicare. Dar cum ar fi dacă, de Crăciunul acesta, am exersa pentru a deveni mai buni la comunicare?
„Noi credem că, dacă vorbim și comunicăm. Dar nu este așa”, a declarat Antonia Noel, invitată la „Știrea cea bună” de la A7TV.
Și aceasta este realitatea. Crescând, puțin dintre noi am învățat să comunicăm cu adevărat. Majoritatea am învățat doar să vorbim, să ne exprimăm trăirile și dorințele, pentru ca ceilalți să știe ce gândim, ce experimentăm.
Într-o comunicare frumoasă, este necesar să existe un echilibru. Fiecare are o responsabilitate în cadrul interacțiunii, în schimbul de informații ce are loc. Trebuie cultivat acest echilibru, pentru a oferi spațiu celeilalte persoane, să fiu atent cât primesc de la celălalt și cât ofer.
„Mai bine taci, apropo de a nu stârni conflictele. Poziția observatorului contextului și auto-observării sunt foarte importante. Apoi, din jumătatea mea de dialog pot să îi spun Mă deranjează faptul că…, Nu îmi place când îmi vorbești pe tonul acesta. Dar toate acestea fără a acuza pe celălalt cu generalizări de genul întotdeauna, niciodată, mereu, ca de fiecare dată”, mai spune Antonia Noel în cadrul aceleiași emisiuni.
Am putea spune că generalizările sunt toxice pentru alimentarea dialogului. Astfel de expresii trebuie eliminate complet din vocabularul nostru de comunicare relațională.
Un exercițiu bun pentru a exersa comunicarea frumoasă, echilibrată este de a scrie, înainte de întâlnirea familială de Crăciun, o scrisoare către persoana față de care ai frustrări, supărări, gânduri negative. Apoi însă, nu dai respectiva scrisoare persoanei căreia i-ai scris-o.
Și, pentru a fi clar acest aspect: această scrisoare este despre tine, nu despre celălalt. Este despre ce simți tu, despre ce gândești tu, este despre munca ta de a elimina ceea ce nu îți place la tine.
Este un simplu exercițiu simbolic de descărcare. În felul acesta, lași toată încărcătura cu lucrurile negative acasă și vii la întâlnirea de familie liber de gânduri neplăcute. Iar Crăciunul acesta va deveni o amintire caldă, de care toți cei prezenți își vor aminti cu drag.
Antonia Noel este expert în comunicare și relații interpersonale, consultant în comunicare, autoare a colecției „Comunicare psiho-socială acasă și la școală”, fondatoare a Institutului de comunicare relațională din România. De asemenea, este formator certificat în Metoda ESPERE și este singura persoană din România absolvent a programului de Formatori specializați pe Copilăria Timpurie la Institut Petite Enfance Boris Cyrulnik (Franța).