Now Reading
Art terapia: forma complementara de tratament

Art terapia: forma complementara de tratament

Revista Psychologies

Una dintre cele mai cunoscute modalitati este folosirea art terapie ca si metoda complementara in tratamentul psihoterapeutic.

Datorita faptului ca psihoterapeutii s-au confrunta cu dificultatea de a comunica cu clienti din urmatoarele categorii: copii mici, persoane cu dizabilitati mentale si/sau deficit de dezvoltare psihica sau verbala, persoane care au trecut prin traume severe etc., acestia au fost nevoiti sa caute si sa foloseasca metode complementare sau chiar alternative terapiei prin cuvant.

Art terapia si-a dovedit eficienta in tratarea anxietatii, depresiei, violentei domestice, traumelor, adictiilor, travaliului de doliu si a unor probleme psihosociale corelate unor probleme medicale (persoane seropozitive, handicap locomotor, in recuperarea dupa accidente diverse etc.).

Practicarea art terapiei s-a extins dincolo de limitele cabinetelor private si a centrelor de ingrijire, acum art terapeutii desfasurandu-si activitatea intr-o gama variate de structuri, de la centre de wellness la scoli, de la centre de ingrijiri paleative la programe de stress management si pain management.

Ca si alternativa la comunicarea verbala, sunt folosite medii vizuale: desen, pictura, colaje, film, poze; medii tactile: lut, plastilina, pate a sel, sculptura; modalitati kinestezice: miscare, dans, lucrul cu corpul sau un mixaj dintre cele enumerate.

Aceste forme alternative de exprimare ofera oportunitati pentru crestere si transformare, ce pot fi folosite de sine statator sau complementar terapiei verbale.

Dintre scopurile art terapiei enumar: redobandirea si intrarirea stimei de sine, prevenirea si reducerea stresului, dezvoltare personala, rezolvarea conflictelor, imbunatatirea capacitati de comunicare si de colaborare, re-contactarea si dezvoltarea creativitatii etec.

Pana la urma, fundatia art terapiei o constituie utilizarea mijloacelor artistice de exprimare si a procesului creativ pentru a facilita vindecarea si starea de bine a celor ce cauta armonia psihoemotionala si psihosomatica.

 

De: Mihai Albu

www.safe-place.ro

www.expresive.ro
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top