Now Reading
Banii și convingerile limitative

Banii și convingerile limitative

mihai_curelea
banii-și-convingerile-limitative

Convingerile limitative sunt programe subconștiente pe care le rulăm în mintea noastră și care influențează modul în care vedem lumea sau anumite subiecte (cum ar fi, în acest caz, banii). Acțiunile, comportamentele, atitudinea și implicit rezultatele noastre sunt modelate de emoții, gânduri și sentimente aflate „sub suprafața apei”.

„Banii nu cresc în pom”, „Banul e ochiul dracului”, „Banii n-aduc fericirea”, „Mai bine sărac și cinstit” sunt doar câteva exemple de credințe limitative care rulează sub suprafață, ne trag înapoi, creează disonanță cognitivă și pot genera stres, anxietate, frică și auto-sabotaj.

Am mai scris aici despre convingerile limitative și despre legătura lor cu trecutul nostru îndepărtat. Preluăm convingeri limitative de la părinții noștri, din mediul apropiat, din școală și din societate, în general. Mass-media, internetul, rețelele sociale, oamenii din jurul nostru și conversațiile pe care le avem, dar mai ales conversația cu noi înșine – dialogul interior, vin să întărească cel mai adesea aceste convingeri.

Modul în care interpretăm și dăm semnificație întâmplărilor zilnice din viața noastră ne poate duce pe o spirală ascendentă a succesului (oricare ar fi viziunea noastră despre ce înseamnă succes) sau ne poate ține captivi în aceeași rutină. Ne trezim în situații în care ne sabotăm propriul progres prin procrastinare sau lipsă de acțiune.

Citește continuarea articolului în ediția de octombrie 2022 a revistei Psychologies sau abonează-te și primește în dar cartea „Mă doare portofelul”, de Marie-Noëlle Maston.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top