Now Reading
Cand un inceput poate fi o continuare

Cand un inceput poate fi o continuare

Revista Psychologies

Mi-a descris momentele in care, din cauza acestei neputinte s-a taiat cu lama, s-a ars cu tigara, pentru ca dorea sa simta orice altceva decat neputinta. Orice altceva, chiar si o durere fizica acuta, era mai usor de indurat decat neputinta, decat go­lul emotional, decat „nimicul“ din ea. I-am reflectat capacitatea ei de a gasi solutii si de a actiona impotriva a ceea ce ii facea rau (neputinta).

Chiar daca aceasta capacitate era utilizata la momentul respectiv intr-un sens care nu era benefic pentru ea, a cauta si a gasi solutii era in puterea ei. A fost uimita de ceea ce ii spuneam, pentru ca, pana la acea ora, ceea ce auzise de la cei din jur era ca toate aceste comportamente ii fac rau. Era pentru prima data cand afla ca toate acestea sunt solutiile ei pentru situatii extreme.

Frumoasa si bestiile

Povestea lui Artemis continua: In clasa a XI-a renuntat la scoala pentru ca s-a indragostit de un barbat cu 20 de ani mai in varsta decat ea (N.) si a plecat cu el in strainatate. Viata ei s-a schimbat: cineva o iubea in sfar­sit, asa cum isi dorea ea, pentru ce era ea. N. o admira pentru ca era frumoasa, ii placea sa iasa cu ea in lume, sa se laude cu ea ca par­tenera, ii placea sa faca sex cu ea si o lauda pentru abilitatile ei ca par­tenera se­xuala. „A fost prima da­ta in viata mea cand cineva imi spu­nea ca sunt buna la ceva! Si ma stra­duiam sa demonstrez ca intr-adevar sunt buna. Nu existau nici un fel de li­mi­te, nu exista nimic ce se poate ima­gina pe plan sexual ce eu sa nu fi facut cu N. si el ma lauda de fie­ca­re data cat sunt de buna in ceea ce fac.“

Apoi, incet-incet, acest barbat a inceput sa o „imprumute“ si altor barbati. Nepu­tinta a aparut din nou in viata ei: era in afara tarii, fara un ban, alaturi de un barbat pe care il iubea si care o „imprumuta“ altora pentru placerile lor sexuale.

Asa a devenit dama de companie si a inceput sa castige primii bani ai ei. Daca, initial, ceea ce facea ii producea greata, mai apoi a inceput sa vada asta ca pe o meserie. Se desprindea de emotiile ei negative din timpul experientelor sexuale cu alti barbati. „Cand eram in pat cu altii imi imagi­nam tot felul de scene. De cele mai multe ori, imi imaginam ca sunt cu N. si ca fac dragoste cu el. Incepusem din nou sa fac apel la lu­mea mea imaginara. Imi era tare greu sa traiesc in lumea reala, ma sufo­ca, asa ca traiam in lumea mea unde lucrurile erau cunoscute, nu existau inceputuri, ci doar conti­nuari“.

Dupa un an s-a intors in tara im­preuna cu N. si relatia lor s-a sfarsit. N. a considerat ca pentru el este mai important sa se intoarca intr-o relatie veche si ca tot ce a trait alaturi de Artemis a fost interesant si atat. A urmat prima tentativa de suicid…

Pe parcursul unui an si jumatate, oglindirea reactiilor ei, exprimarea emotiilor pe care le-am simtit in relatia cu ea, faptul ca am continuat terapia, indiferent de emotiile traite si chiar si in situatii de criza, acceptarea neconditionata au permis schimbarea. Confirmarea acestei schimbari a venit intr-o perioada in care Ar­temis a inceput sa intarzie la sedintele de terapie. Am testat atunci cu ea cateva reactii: initial, am fost indiferenta fata de in­tar­zi­e­rea ei, apoi am discutat despre motivul intarzierilor, iar intr-un final, mi-am manifestat, verbal si mai ales non-verbal, supararea fata de comportamentul ei.

Ma asteptam la orice in acel moment: ca Artemis sa in­cea­pa sa ameninte, sa devina furi­o­a­sa, sa intre in polemici cu mine vis- -vis de intarzierile ei, aducand justificari – asa cum facuse de ne­nu­ma­rate ori inainte. Si totusi, nu a facut nimic din toate acestea. Mi-a spus simplu si frumos, cu vo­cea ei suava: „Stiti, atunci cand sun­teti suparata pe mine ma simt ca un copil certat“.

Atunci am inteles cum un inceput poate inseamna o continuare. Pentru Artemis, viata continua cu alte inceputuri – o noua re­latie (acum are o relatie stabila, cu un barbat fata de care isi exprima ne­voile si emotiile), si-a reluat liceul si vrea ca in viitoarea ei profesie sa cas­tige bani folosindu-si creativitatea si capacitatea de a gasi solutii.

Gabriela Hum
Psiholog clinician psihoterapeut si formator in Psihoterapie Pozitiva la Cluj

Dictionar de termeni
Cognitie = proces mental prin care se realizeaza cunoasterea. Include perceptia, judecata, creativitatea.
Transfer = ansamblu de reactii inconstiente ale celui aflat in terapie fata de terapeut.
Contratransfer = ansamblu de reactii inconstiente ale analistului fata de persoana analizata si, in special, fata de transferul acesteia.

Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top