Ce este comunicarea nonviolenta
Ce facem daca nu ne intelegem cu fiul/fiica adolescent/a?
Cele mai multe conflicte dintre parinte si copilul lui aflat la varsta adolescentei pornesc de la strategiile pe care adolescentul le alege pentru a-si implini trei nevoi esentiale in formarea lui ca adult: autonomia, acceptarea, intelegerea. Autonomia reprezinta libertatea de a-mi alege idealurile, de a avea propriul mod de a gandi, de a fi acceptat ca individualitate. E o varsta la care vreau sa fiu vazut ca fiinta independenta, autonoma.
Iar daca simt ca nu primesc asta, ma imbrac in toate culorile curcubeului, imi vopsesc parul verde, imi pun cercel in nas, trantesc usa…, imi provoc parintele, mai ales daca el se poarta ca si cum stie ce ar trebui eu sa fac. In acelasi timp, ca adolescent, am mare nevoie sa ma simt acceptat asa cum sunt, iubit neconditionat. Insa, de multe ori, voi face exact lucrurile cu efect contrar. Procesul de autodescoperire, de aflare a ceea ce vrei cu adevarat in viata, maturizarea sunt adesea anevoioase, iar intelegerea si respectul pentru acest proces sunt esentiale in comunicarea cu persoana care il parcurge.
CNV ne ofera un model simplu pe care il putem aplica in aceasta relatie si, mai mult, asigura un cadru in care atat nevoilor parintelui, cat si celor ale copilului li se va acorda aceeasi atentie. Din nefericire, observ ca in cele mai multe dintre familiile din jurul meu se comunica foarte putin cu copiii, fie ei mai mici sau mai mari. Insa, ca sa ajungem sa ne intelegem, sa ne respectam, sa putem trai in armonie, trebuie sa ne cunoastem unul pe celalalt, sa ne descoperim, iar comunicarea verbala joaca un rol esential in acest proces.
Cum discutam cu un sef abuziv?
Voi folosi aceasta intrebare ca pe o oportunitate de a introduce alte doua principii ale CNV: empatia fata de sine si depistarea nevoilor si sentimentelor celuilalt, chiar si atunci cand el nu stie sa si le exprime.
Empatia fata de sine este, de fapt, aplicarea modelului CNV asupra propriei persoane. In cazul in care seful a tipat la mine, de exemplu, in sufletul meu s-au trezit poate sentimente de teama, frustrare, furie… E foarte important sa le „procesez“, sa-mi dau seama de ce am nevoie in acel moment, si asta inainte de a reactiona in orice fel. Numai asa ma voi putea asigura ca reactia mea va fi in armonie cu valorile mele si nu doar un raspuns la un stimul.
In al doilea rand, daca am invatat CNV, stiu ca in spatele tipetelor sefului meu – ca si in spatele oricarei actiuni umane – se afla o nevoie ce se cere implinita (din pacate pentru el, nu o constientizeaza, iar acesta e singurul mod in care stie sa o exprime). Pot sa-mi dau seama care este? Sunt dispus sa contribui la implinirea ei?
CNV este transformatoare in modul cum privim autoritatea si, din acest punct de vedere, ne ajuta sa depasim imaginea „dusmanului“ si sa vedem omul din spatele etichetei sau al functiei.
Unde se desfasoara la noi in tara training-uri de CNV?
Asociatia pentru Comunicare Nonviolenta (http://acnv.web.officelive.com) se ocupa in Romania cu organizarea de workshop-uri cu traineri certificati ai Center for Nonviolent Communication – organizatie cu sediul in SUA, avandu-l ca director educativ pe Marshall Rosenberg. In momentul de fata, in Romania, eu sunt singurul trainer inregistrat pentru certificare a CNV.
CNV in cuplu
Iata un caz studiat la un workshop de CNV: forta cu care comunicarea nonviolenta a apropiat doi soti e uimitoare. Lucram asupra transformarii judecatilor. Sotia il catalogase pe el drept „indiferent”. El se simtea dezarmat, nu stia ce sa faca cu acuzatia. Am inceput sa punem in aplicare pasii CNV…
Observatia… Ce anume a facut el si i-a lasat ei impresia ca este un sot „indiferent“? Ea: L-am rugat sa ma ajute sa fac curatenie in casa, si el nu a facut nimic in sensul acesta. El: Asa s-a intamplat, dar asta doar pentru ca „eram epuizat dupa o saptamana grea la serviciu”.
Sentimentele ei… Ea: M-am simtit abandonata, dezamagita, frustrata, furioasa. M-am simtit singura, trista…
Nevoile ei… Sotia nu spune nimic timp indelungat, simtind ca in toata povestea exista ceva mai profund decat faptul ca el nu a facut curatenie in casa. Sentimentele enumerate sunt prea puternice. Sa fie vorba doar despre atat?! Orice trainer CNV stie ca „a face curat in casa” este o strategie, dar punctul de plecare este complet altceva. Ei ii dau lacrimile si spune… ca sta singura acasa cu copilul toata saptamana, ca vrea sa-l simta si pe el aproape, sa simta ca sunt doi, ca are parte de sprijin, de atentie, ca e la fel de importanta pentru el ca si atunci cand s-au cunoscut. El ramane mut, o ia in brate. Exact asta vrea si el. Asadar, nevoile ei: intimitate, sprijin, apropiere, atentie. Din acel moment, au gasit o sumedenie de strategii de implinire a acelor nevoi, mai placute pentru amandoi.
Lectia invatata: o cearta de cuplu nu e niciodata „despre curatenie“. In joc sunt lucruri mult mai profunde.
A consemnat: Iuliana Alexa.