Ce faci atunci când…nu ai nimic de spus
Sentimentul că nu ai nimic de spus poate fi în egală măsură frustrant și izolator. Acest sentiment poate apărea în orice moment – în timpul unei conversații cu prietenii, în timp ce scriem un raport pentru serviciu, un articol sau chiar atunci când facem o ”postare” pentru rețelele sociale. Senzația de lipsă de idei sau de ”minte goală” este o experiență pe care am întâlnit-o în câteva rânduri. Așa cum am scris, este doar o senzație, pentru că de cele mai multe ori, ea este doar în mintea scriitorului, nu este validată de cei din exterior și poate contribui la subminarea încrederii și la a ne pune la îndoială creativitatea sau inteligența.
Vestea bună este că există soluții pentru a o depăși. Dar pentru a găsi soluțiile, e important, înainte de orice, să înțelegem de ce simțim așa. Iată câțiva dintre factorii pe care i-am identificat ca fiind generatori ai senzației de ”minte goală”: stresul și anxietatea, perfecționismul, epuizarea, suprasolicitarea și lipsa încrederii. Nu o să scriu despre ei.
Probabil că fiecare dintre noi a fost expus mai mult sau mai puțin factorilor de mai sus, probabil că mai sunt și alții, pe care m-aș bucura să reușești să-i identifici, dar indiferent de aceștia, pentru mine câteva strategii au dat roade în a-mi redescoperi vocea și a genera idei. Pe acestea le voi enumera:
Ia o pauză
Uneori cel mai bun mod în care ne putem limpezi mintea este să ne îndepărtăm de ceea ce avem de făcut. Rămâne la tine să definești ce înseamnă pauză: poate fi o plimbare – și așa mai adaugi și niște pași la media zilnică, poate fi o practică de mindfulness sau poate fi pur și simplu odihnă – cu alte cuvinte arta de a face nimic. La întoarcere s-ar putea să îți dai seama că ideile / soluțiile vin imediat. Mi s-a întâmplat ca ideile să înceapă să curgă în timpul mersului, noroc că s-au inventat notițele cu dictare.
Participă la o activitate diferită
Trecerea la un alt tip de activitate poate stimula creierul în moduri noi. Fă ceva creativ, desenează, dansează, cântă, gătește, fă curat, joacă-te și caută ceva cât mai atractiv pentru tine.
Citește/Ascultă
Poate fi un articol, câteva pagini dintr-o carte, un podcast sau orice altceva îți poate oferi perspective diferite de unde să-ți vină ideile. Eu obișnuiesc să am o ”bibliotecă de rezervă” la care apelez fie în astfel de momente fie atunci când ”primesc” câte o schimbare de program neașteptată care îmi eliberează timp în agendă.
Reflectează asupra experiențelor personale
Gândește-te la experiențe recente, provocări pe care le-ai depășit … cam așa a apărut acest articol
Pune întrebări
Când ești într-o conversație fi curios despre subiect, acordă un interes real celuilalt, caută puncte comune de interes și așa vei putea scăpa de propria presiune. Bonus: va crește calitatea relației cu interlocutorul tău.
Scrie liber
Dă drumul la cronometru și începe să scrii tot ce îți vine în minte. Nu te opri, nu te gândi la logică sau dacă ai scris corect gramatical și ai respectat regulile de punctuație – nu e lucrare de control e doar o libertate pe care o oferi gândurilor tale să iasă din cutie și să le descoperi.
Creează o hartă mentală
E una dintre metodele generatoare de idei. Folosesc destul de des metoda în sesiunile de mentorat și de fiecare dată observ cât de ușor se așază gândurile și apar conexiunile.
”Ieși la întâlnire cu perfecționismul și provoacă-l”
Inspirația mea a fost Claudia Udrescu cu al ei curs imperfect de scris. Cu alte cuvinte lasă-te să scrii idei imperfecte, pot aduce inspirație.
Ce a adus pentru mine ultimul an a fost un întreg proces de învățare și câteva bune obiceiuri menținute: nu a trecut zi fără să citesc ceva și să iau notițe despre ceea ce am citit; am scris zilnic, uneori doar niște notițe, dar am scris, am scris reflecții la care mă întorc din când în când și mă felicit că le-am scris pentru că altfel aș fi trecut peste ele; am căutat noi și noi experiențe, am pus întrebări, am aflat, am integrat noi perspective; mi-am căutat mediul în care și pentru care să mă simt inspirată să scriu.
Niciunul dintre articolele din acest an nu a avut o singură versiune, uneori versiunea finală a fost destul de departe de cea inițială, fiecare idee de articol m-a dus către nenumărate căi și a rămâne în numărul de caractere a fost o provocare, fie că erau prea multe, fie că erau prea puține.
Cel mai greu a fost atunci când eram în pană de inspirație. Ce m-a ajutat a fost disciplina de a rămâne în proces și încurajările pe care le-am primit constant, m-am reconectat cu oameni care mi-au trimis mesaje și mi-au spus ”te-am citit”; ei m-au ajutat să-mi redescopăr vocea și încrederea că pot să scriu. Astăzi chiar am convingerea că senzația de lipsă de idei este doar prima treaptă accesibilă a gândurilor noastre, dacă avem curaj să facem încă un pas și încă unul senzația se atenuează iar convingerea care stă în spatele sentimentului poate fi, la rândul ei, rescrisă.
Am crescut din punct de vedere profesional, in industria bancara, petrecand 14 ani in BRD Societe Generale si mai apoi in ING Bank. Am facut parte din echipele care au lansat cardurile in piata bancara romaneasca, am creat si condus echipe care au implementat produse si servicii bancare inovatoare. Am participat la proiecte de reorganizare si armonizare de culturi, in corporate, dar si retail, in operatiuni, dar si in vanzari, am facut parte din Comitete de Directie. Cei 10 ani de experienta de managementul bancar au fost completati cu 3 ani de antreprenoriat in industria ospitalitatii, HORECA, la Complexul Piatra Soimului si Restaurantul Kuib din Sinaia, un proiect dezvoltat in plina criza economica. Mi-a placut intotdeauna sa interactionez cu clientii si cred ca oferirea unor servicii extraordinare ar trebui sa fie dezideratul oricarei persoane aflate in fata clientului. Ca o continuare naturala, ultimii 5 ani i-am petrecut in industria serviciilor de formare continua. Sunt un om de business care a condus din functie de HR… si, da, cred ca inteleg businessul din perspectiva resurselor umane si viceversa. Imi place sa vad cum ideile prind viata, animate de energia, potentialul si disciplina oamenilor.