Now Reading
Când nu mai poți, mai poți un pic?

Când nu mai poți, mai poți un pic?

Avatar photo

Sunt perioade în care emoțiile ne copleșesc. Parcă nimic nu mai merge bine și ne luptăm cu “morile de vânt”. Ne simțim lipsiți de sens, ca și când am pedala în gol, pe o bicicletă.

Multe dintre noi am crescut având în minte îndemnuri de genul “Zoe, fii bărbată” sau “Când nu mai poți, mai poți un pic”… Însă, oare aceasta să fie direcția spre o viață mai fericită și mai împlinită? Să fie, oare, această energie de a fi puternică, cea mai potrivită variantă pentru o femeie? Cum ar fi, în schimb, să ne dorim ca tot ce e bun și frumos să curgă lin în viața noastră, să ne bucurăm de fluxul creativității și al stării de bine și să avem întotdeauna la îndemână resursele și sprijinul potrivit pentru a depăși cât mai ușor orice provocare?

În serile de iarnă, când deja e frig și întuneric, și se întâmplă să mă întorc pe jos spre casă de la vreo activitate, privesc locuințele cu luminile deja aprinse și am sentimentul că acolo e cald și bine. Însă nu știu, cu adevărat, ce e dincolo de geamurile luminate, cât de bucuroși sau cât de triști sunt cei ce locuiesc acolo.

La fel se întâmplă și în viață.

Ne uităm la oamenii din jur și avem senzația că ei sunt lipsiți de provocări, de încercări, că doar se bucură de bine și de succes, iar noi…trebuie să mai putem un pic.

Realist vorbind, provocările fac parte chiar și din viața celor mai norocoși și de succes oameni. Să le evităm complet, nu avem cum, căci în spatele lor stau ascunse și creșterea, și evoluția. Ce putem face, însă, este să ne raportăm la ele ca la exerciții pentru creierul nostru și pentru dezvoltarea noastră și să învățăm să ne acordăm susținere. Să învățam să fim puternice din energie feminină, blândă, renunțând cât mai des la controlul exagerat și la energia masculină de a face, de a rezolva, de a executa.

“De acord, dar cum?” ar putea fi acum întrebarea din mintea ta, așa cum a fost, la un moment dat, și în mintea mea…

Chiar daca rețeta nu este una general valabilă pentru fiecare dintre noi, iți împărtășesc în continuare câteva propuneri, cu intenția de a-ți face această tranziție către “ușor” cât mai lină și naturală.

1. Cere ajutorul și lasă-te ajutată

Bărbații au uitat să ofere, iar femeile au uitat să primească. Societatea modernă ne-a modelat să fim în competiție, iar noua ni s-a potrivit. Cumva, s-a întâlnit cererea cu oferta. De la femeia casnică și complet dependentă, la revoluțiile pentru drepturi elementare în societate, feminism și o independență exagerat înțeleasă.

Ne-am obișnuit să facem totul singure, pe principiul “Eu pot”. Sau “Singură, singură”, cum spune fetița mea în vârstă de 4 ani când mă ofer să o ajut.

Fară a ne sacrifica independența și propria pricepere și fară a risipi beneficiile pentru care înaintașele noastre au luptat, cred că putem găsi o cale de mijloc. O cale prin care să (re)învățam să ne lăsăm ajutate, ocrotite, protejate. O cale prin care putem primi susținere cel puțin în măsura în care ne place să o și oferim. O cale prin care ne simțitm în continuare valoroase, chiar dacă acceptăm să împărțim greul și provocările.

2. Timp pentru tine

Energia feminină vine din acțiuni femine și din timpul de bună calitate petrecut cu tine și cu activitățile care iți aduc bucurie.

Chiar dacă to do list-ul zilnic conține multe acțiuni din “trebuie”, e important să facem loc într-un procent oricât de mic și activităților din “vreau” și din plăcere.

De aici ne vom lua resursa feminină care ne ajută să fim mai degrabă în flux, decât să înotăm împotriva curentului.

3. Practici feminine

Să fii feminină într-o lume modernă nu înseamnă să te întorci “la cratiță” sau la tricotat în fața sobei. Feminitatea într-o lume modernă înseamnă, mai degrabă, un echilibru al energiei masculine din noi, energie care se amplifică prin toate grijile și responsabilitățile zilnice.

Tocmai de aceea, este important să ai o trusă personală cu instrumente și practici care te ajută să ieși din rolul de “bărbată” și să iți accesezi energia moale, blândă, ce stă ascunsă în interiorul tău.

Fie că alegi practicile meditative, tehnicile de eliberare emoțională, exercițiile fizice feminine sau orice altă practică pe care o cunoști sau la care ai acces, important este să adaugi în rutina zilnică și momentul tău de feminitate conștientă și dedicată.

În încheiere, ține minte că starea de bine și de ușor e o călătorie, nu o destinație. Pentru că viața se întâmplă în fiecare zi. Iar dacă simți că ai nevoie de susținere pe acest drum, te invit cu drag să accesezi platforma de dezvoltare personală Cafeneaua Fetelor, în cadrul căreia te așteaptă un set complex de informații, instrumente și tehnici, cu ajutorul cărora iți poți face viața mai ușoară și mai frumoasă.

Hai, dă-ți voie să strălucești! Meriți!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top