Menarha. Prag de sărbătoare
Cuvântul menarhă există și în dicţionarul limbii române și nu indică o boală. Prima menstruaţie, sau menarha, este un prag de trecere major de la fată la femeie. Un prag important sărbătorit de multe culturi tradiţionale în trecut, inclusiv de marea civilizaţie cucuteniană de pe pământurile noastre.
Pentru a da fetelor noastre un start mai bun în ce privește viaţa în corp de femeie, asumată, cu bucurie, e important în primul rând să ne examinăm, vindecăm și integrăm propria relaţie cu menstruaţia – ca femei și mame. Nu putem da mai departe ceva ce noi nu trăim și simţim cu adevărat. În orice moment putem rescrie propria poveste și relaţia cu menstruaţia dacă am trecut acest prag.
Ce putem face?
În ce privește fetele tinere, putem crea, conștient, un climat de sărbătoare în jurul menarhăi, ca rit de trecere spre a fi femeie. Cum poţi să marchezi acest moment simbolic? Ce fel de petrecere ai putea să faci? Ce fel de simboluri roșii ai folosi? Ce prăjituri roșii am putea crea?
Putem face cu fetele noastre un exerciţiu de e imaginaţie, readucând firescul de a vorbi despre ce se întâmplă în corpul nostru. Am putea începe o modă nouă, cu putere de creatori și intenţii bune am putea da fetelor un start mai bun în viaţa de femeie. Creăm astfel un climat de sărbătoare în jurul primei menstruaţii, și acceptare și trăire cu bucurie a acestui dar de a fi femeie. Dăm astfel mai departe fetelor noastre ceea ce, cele mai multe dintre noi, nu am avut, ca femei. Dar acum știm mai bine.
Citește continuarea articolului în ediția dubla iunie – iulie 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!