Vocea ta intimă – o folosești des?
Dacă te-ai gândit la vreun ton sau vocaliză…e și asta o parte mică, da! Dar vocea intimă înseamnă mai mult de atât!
În discuţia despre vocea ta intimă, sau erotică, mă refer în primul rând și în esenţă la puterea ta să spui ce vrei, ce simţi, cum simţi, cum vrei și când vrei.
Practic să ai puterea să spui cine ești tu în intimitate, dar și cine nu. Da, în primul rând prin vocea ta intimă, sau erotică, înţeleg fix asta: faptul că spui cine ești.
Ori asta înseamnă că ai început să te cunoști. Toată viaţa înveţi despre tine, inclusiv în intimitate, dar la un moment dat ajungi să ai suficientă cunoaștere despre tine încât să începi să și spui. Cui? Ţie însăţi în primul rând. Și apoi iubitului tău.
În România, cu riscul să par superficială, avem dificultăţi cu vocea. Mai pe șleau, rar avem curajul să spunem cine suntem, ce vrem și cum vrem de fapt.
Pe mai multe laturi, nu doar intimitate.
Apropo: spusul poate fi frumos, armonios, constructiv. Dar fiindcă avem multe blocaje pe voce, majoritatea interpretăm ca pe ceva brusc, abrupt, neplăcut. Există o șansă foarte mare ca interpretarea să vină din frică sau teamă de puterea proprie sau a altora. Frica, teama, anxietatea te pot face să interpretezi o cerere sau o comunicare naturală ca fiind una agresivă.
Cum lucrezi la vocea ta erotică?
Ei bine, în primul rând ai nevoie de cunoaștere de sine. Iar asta înseamnă că inclusiv pe capitolul intimitate te uiţi la esenţa ta, cine ești, deci ai un proces de autocunoaștere. Altfel, ai vorbi cu o portavoce. Ai spune lucrurile spuse sau sugerate de alţii. Portavocea intimă nu vine din loc de cunoaștere de sine și deci nici din loc de putere interioară.
Citește continuarea articolului în ediția mai 2024 a revistei Psychologies sau abonează-te și profită de ofertele speciale!
.