Now Reading
#Coaching – Ce ne împiedică să generăm performanţă sustenabilă?

#Coaching – Ce ne împiedică să generăm performanţă sustenabilă?

Avatar photo

Astăzi mi-am propus să-ți vorbesc despre modul în care poţi aduce eficient (a se citi “convenabil financiar”) beneficiile coaching-ului în organizaţia pentru care lucrezi, în numai 6 luni, folosind o abordare pragmatică, pe care eu am descoperit-o lucrând consecvent în ultimii 7 ani pentru formarea în coaching a 200+ manageri dintr-o companie multinaţională de producţie, cu peste 5000 de angajaţi în fabrica din Braşov.

Totul a început în 2015, când organizația respectivă, inspirată de modelul Leadership-ului Situaţional, a înţeles că un manager nu-şi poate acompania echipa către următorul nivel al performanţei decât dacă este capabil susţină sesiuni eficiente de coaching cu angajaţii din echipa lui.

Atunci am dat startul unui proiect prin care ne propuneam să-i învăţăm pe toţi managerii din fabrică să susţină sesiuni eficiente de coaching. Am fost super încântat în momentul în care organizaţia mi-a acordat încrederea de a duce la îndeplinire această misiune, în calitate de manager de proiect. Evident că această satisfacţie a venit la pachet cu o responsabilitate consistentă – aceea de a livra rezultate la nivelul bugetului generos alocat proiectului.

Pentru că la momentul respectiv nu aveam know-how intern în acest domeniu, am apelat la o serie de furnizori de coaching cu renume bun în piaţă, pentru a ne ajuta în etapa pilot. Aceştia au lucrat alături de noi în primii trei ani ai proiectului, până când am reuşit să ne dezvoltăm propria echipă de coach-i interni.

Deşi am avut alături de noi jucători de top din piaţa coaching-ului, pe care îi plăteam cu bani grei, drumul nostru către identificarea abordării optime de coaching, care să genereze eficient rezultate în relaţia manager-subordonat, a fost unul lung, costisitor şi anevoios, fiind presărat cu nenumărate provocări şi experimente eşuate.

Principalele 3 provocări pe care a trebuit să le depăşim pentru a atinge scopul ambiţios pe care ni l-am asumat la startul acestui proiect au fost:

  • Optimizarea raportului efort-beneficiu;
  • Câştigarea angajamentului managerilor;
  • Cuantificarea corectă a rezultatelor.

Raportul efort-beneficiu este, evident, extrem de important în orice proiect de dezvoltare a abilităţilor, mai ales când vorbim de un proiect cu buget de ordinul sutelor de mii de euro. Este dificil să generezi satisfacţia sponsorului, câtă vreme la finalul unei sesiuni costisitoare, clientul afirmă că a câştigat “clarificare în setarea priorităţilor”…

Este, de asemenea, dificil, ca să nu zic imposibil, să câştigi angajamentul managerilor pentru utilizarea unui instrument nou, dacă acesta nu îndeplineşte măcar următoarele două condiţii esenţiale:

  • Uşurinţă în aplicare;
  • Rezultate consistente generate în urma utilizării.

În egală măsură, este extrem de greu să identifici soluţia corectă pentru a cuantifica rezultatele reale generate de utilizarea coaching-ului, având în vedere faptul că principalul scop al acestui instrument este dezvoltarea angajatului pe drumul său de cele mai multe ori anevoios către atingerea obiectivelor asociate rolului lui în organizaţie.

În următoarele 3 articole vei afla cum am reuşit eu, ca manager de proiect, să depăşesc fiecare dintre aceste provocări. În felul acesta, vei avea acces direct la soluţii care pe noi ne-au costat scump, nu doar din perspectivă financiară, ci şi din perspectiva timpului, a presiunii pentru rezultate şi a stresului asociat întregului proces.

 

Ţinem aproape!

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top