Contactul vizual: stăpânește aceste 5 trucuri și vei începe să ai conversații cu impact!
“Contactul vizual depășește cu mult orice conversație”, citisem recent într-o poezie scrisă de Christina Strigas. Ca s-o punem în alte cuvinte, conversația ochilor e mult mai valoroasă decât conversația cuvintelor, sau ce spui cu ochii e mai important decât ce spui cu gura. Interesant, nu?
Consider că lecția contactului vizual este atât de importantă, încât, dacă am învăța cum să o stăpânim cu toții, comunicarea ar putea fi mult mai reală, profundă și mai valoroasă pentru fiecare dintre noi. Chiar așa. De câte ori nu am concluzionat, atunci când am auzit despre diverse tensiuni apărute între două persoane, că este vorba de o comunicare deficitară? Și de câte ori nu am realizat că, dacă am fi comunicat mai bine cu anumite persoane, am fi reușit să facem anumite lucruri mult mai eficient și am fi avut mai mult succes?
Pentru a putea da startul la învățarea secretelor unei comunicări eficiente, trebuie să începem cu noțiunile de bază, iar cel mai fundamental secret al unei comunicări bune este chiar privitul în ochi: acea privire directă care e făcută cu scop, în mod conștient, la momentele potrivite și care are intensitatea potrivită.
Iată aici 5 lecții practice care sigur te vor ajuta să porți conversații cu însemnătate și să comunici mult mai eficient:
1. ÎNTÂI contactul vizual!
Ai grijă să faci contact vizual înainte de a vorbi cu cineva! Pe cât de natural îți sună ideea de a-ți intersecta privirea cu persoana cu care începi să vorbești, ține minte că primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când deschizi o discuție cu cineva este să te uiți în ochii lui. Lupta cea mai mare va fi atunci când ai rețineri în a vorbi cu persoana cu care trebuie să întreții conversația, însă îmbărbătează-te cu regula de aur a comunicării: capul sus, spatele drept și începe cu privitul țintă în ochi- acest lucru va realiza un pod de legătură între voi, va transmite despre respectul pe care îl ai față de acea persoană și față de tine însuți și va eleva discuția voastră într-una cu impact.
2. Îndreaptă-ți privirea către ochii interlocutorului cu TACT.
Nimănui nu i-ar plăcea să vorbească cu cineva care se „holbează” la el, sau care folosește contactul vizual în mod obsesiv-compulsiv. Rigiditatea în privire, chit că este vorba de evitarea privirii sau de fixarea privirii non-stop în ochii interlocutorului, este de evitat. De aceea, dacă ai înțeles că trebuie să realizezi contact vizual cu persoanele cu care interacționezi și vrei să aplici acest lucru în fiecare raport social, e bine să înveți cum să o faci, în mod elegant: antrenează-ți privirea să se îndrepte ușor către ochii persoanei cu care vorbești.
Nu face mișcări bruște, sau prea rapide. Întoarce-ți ușor capul către acea persoană, și învață-ți privirea să se așeze pe ochii interlocutorului într-un mod blând, elegant. Iar, pe parcursul discuției, ai grijă să îți angajezi privirea într-un dans prietenos al legăturii vizuale: începe prin a-ți intersecta privirea cu partenerul de conversație, după care rupe contactul vizual pentru câteva secunde. Apoi, cu tact și eleganță, întoarce-ți din nou privirea către ochii interlocutorului, și tot așa. Vei vedea cum strategia asta dă roade frumoase în dialogul interpersonal!
3. Întrerupe din când în când contactul vizual pentru a face anumite gesturi sau pentru a da din cap în semn de încuviințare.
Conexiunea la nivelul privirii trebuie să fie ca un dans în interacțiunea socială. Și, după cum în orice dans în doi sunt momente de descleștare a brațelor, după care se revine la îmbrățișarea pe ritmul muzicii, și contactul vizual are nevoie de micro-momente de întrerupere (destul de dese, să știi). Ce poți face când întrerupi legătura vizuală? Poți da din cap, în semn de încuviințare sau poți face diverse gesturi cu mâinile, moment în care îți poți căuta cu privirea mâinile tale, sau poți trimite câte o privire tip “fulger” către alte zone/ persoane din mediul în care are loc discuția.
Practicarea acestui truc te ajută să aduci o notă de relaxare în comunicarea pe care o realizezi cu cealaltă persoană. Iar atunci când nu mai ești tu cel care conduce discuția, ci te afli în poziția de ascultător, această tehnică te va ajuta să exersezi ascultarea activă.
4. Când vrei să întrerupi contactul vizual, nu te uita în jos!
Mulți dintre noi avem tendința de a ne uita în jos atunci când vorbim cu anumite persoane. Furăm câteva priviri direct în ochi, după care tindem să ne ascundem în “vizuina” noastră unde nu mai trebuie să ne conectăm privirile cu nimeni- și ne îndreptăm privirea spre pământ. Ceea ce nu anticipăm, în momentul în care urmăm o astfel de strategie, este faptul că transmitem interlocutorului semnalul că ne simțim rușinați, inferiori.
Dacă și tu cazi în capcana privitului în pământ, încearcă trucul următor: Atunci când simți impulsul de a te uita în jos, alege, mai degrabă, să privești o altă zonă de pe chipul interlocutorului. Astfel, realizezi o relaxare în ritmul comunicării dintre voi și îți menții poziția de statut în fața persoanei cu care vorbești: interlocutorul tău nu te va mai percepe ca fiind ușor rușinat, și se va raporta la tine dintr-o poziție de egalitate, ceea ce va fi în avantajul tău.
5. Când te uiți în ochii oamenilor, utilizează tehnica triunghiului.
Când te uiți în ochii persoanei cu care porți o discuție, ca să nu te trezești că utilizezi “ochiul de gheață” care pare că s-a blocat pe contactul vizual și nu mai dă răgaz interlocutorului să se relaxeze, folosește următorul truc: alternează privirea de la fiecare ochi în parte la gură. Crează, astfel, un triunghi imaginar în care privești, unul după altul, ochii persoanei cu care porți o discuție, apoi arunci o privire scurtă și la gura interlocutorului (ai grijă să nu te uiți îndelungat la gura sa, deoarece acesta devine un semnal de interes romantic). Această tehnică te va ajuta să creezi o conexiune echilibrată și naturală în comunicare.
Dacă te afli în contexte profesionale sau oficiale (la job, conferințe, întâlniri de afaceri sau la interviuri de angajare), amintește-ți că acest triunghi trebuie îndreptat cu vârful spre frunte. În felul acesta, vei fi sigur că transmiți un mesaj sigur interlocutorului, care vorbește despre profesionalismul tău, neamestecat de alte semnale ce țin de relațiile personale.
Mă gândeam, recent, la faptul că suntem învățați, încă de mici copii, cum să vorbim și să emitem semnale către ceilalți prin cuvinte care să fie ușor de decodat și de înțeles (îți amintești faimoasa replică a învățătoarei: “Vorbește în propoziție!”). Însă prea puțini formatori ne-au învățat că, înainte de a începe o conversație, trebuie să privim în ochi persoana cu care vorbim, și încă mai puțini astfel de mentori ne-au predat lecția secretului contactului vizual: cum cercetările arată că undeva la 60%-70% din interacțiunea totală vizuală ar trebui să fie formată din privire directă, faptul că aceasta generează încredere în interlocutori și că, dacă vom menține un contact vizual frecvent în conversație vom fi considerați mai deschiși și mai receptivi.
Contactul vizual este o artă socială
Contactul vizual este o artă socială – citind acest articol sigur ajungi să cazi de-acord cu mine asupra acestei realități. Vestea bună este că noi toți am fost programați să stăpânim arta privitului în ochi, iar această programare a venit la pachet cu plasarea noastră în societate- nu degeaba am fost denumiți de Aristotel “animale sociale”. Deci, cu toții putem cultiva această formă de artă socială pentru a îmbunătăți calitatea relațiilor și a interacțiunilor noastre. De la întâlniri profesionale la conversații personale, contactul vizual echilibrat și controlat poate schimba radical modul în care suntem percepuți și înțeleși. Și pentru că trăim într-o lume din ce în ce mai conectată digital, dar fragmentată emoțional, obiceiul de a privi cu intenție și scop în ochii celuilalt poate fi exact ce ne trebuie pentru a aduce un plus de autenticitate și valoare în viețile noastre.
Așadar, te invit să experimentezi aceste tehnici și să observi cum ele îți pot transforma comunicarea și o pot ridica la următorul nivel!
Profesor de limba engleză la Liceul Româno-Finlandez și co-fondator al proiectului Voice-Up Kids, care își propune să îi ajute pe părinți să crească copii încrezători, dezinvolți și gata să înflorească în orice loc în care merg.