Cum îţi construieşti o relaţie sănătoasă cu banii
O relaţie sănătoasă cu banii nu este în mod special legată de o educaţie financiară adecvată, deşi aceasta din urmă poate constitui o bază solidă în acest sens. Dezechilibrele în raport cu veniturile şi cheltuielile tale pot duce la sentimente de vină şi frustrare care îţi pot afecta semnificativ starea de bine. Astfel, relația pe care o ai cu banii va determina dacă aceștia sunt un combustibil pentru bunăstare sau dacă devin o forță distructivă în viața ta. Iată ce ar trebui să ştii ca să ai un raport corect cu propriile finanţe.
Fă o diferenţă clară între ceea ce vrei şi ceea ce ai nevoie
Se spune că banii nu aduc fericirea, dar trebuie să recunoaştem că pot facilita multe bucurii şi, uneori, ne pot oferi chiar un sentiment de împlinire. Totuşi, pentru a avea o relaţie sănătoasă cu banii, trebuie să faci întotdeauna diferenţa dintre ceea ce ai nevoie şi ceea ce îţi doreşti. Nu vei fi mai fericit dacă îţi cheltui banii pe o nouă pereche de pantofi sport de la un brand celebru, deşi ai nevoie de un tratament endodontic, de exemplu. Nevoile trebuie să primeze şi, cu toate că poate părea iniţial dezamăgitor, vei constata că, în final, te vei simţi mai bine atunci când faci alegerea corectă.
Fă economii
Un alt pas spre o relaţie sănătoasă cu banii constă în efectuarea unei analize detaliate a cheltuielilor tale. S-ar putea să constaţi că sume semnificative sunt alocate unor produse sau servicii care nu îţi ameliorează în niciun fel calitatea vieţii şi care sunt, aşadar, neimportante pentru starea ta de bine. Astfel de cheltuieli trebuie limitate cât mai mult şi sumele rezultate din acest proces redirecţionate către un cont de economii. Să ştii că ai la dispoziţie o sumă de bani, chiar dacă iniţial nu va fi una foarte mare, pentru urgenţe sau situaţii neprevăzute, te poate ajuta să te simţi mai sigur pe tine şi mai puţin anxios cu privire la alte decizii financiare. În plus, economiile pe termen lung te pot ajuta să-ţi îndeplineşti alte visuri, cum ar fi să călătoreşti mai mult sau să-ţi deschizi propria afacere.
Scapă de datorii
Datoriile pot fi o sursă importantă de anxietate. Chiar dacă este vorba de sume considerabile pe care nu le poţi înapoia rapid, este important, inclusiv pentru sănătatea ta emoţională, să-ţi faci un plan realist de rambursare. Dacă este vorba despre credite bancare pe perioade lungi de timp, situaţia trebuie privită pragmatic. Este posibil să nu poţi face plăţi substanţiale ca să scapi mai repede de datorii, dar poţi discuta cu banca despre o posibilă schemă de achitare a ratelor care să te avantajeze mai mult. Ia în considerare, de asemenea, că există, în domeniul finanţelor şi „datorii pozitive”. Termenul se referă la împrumuturile fără de care nu ai putea să beneficiezi de o schimbare semnificativă a stilului de viaţă. Dacă creditul bancar pe care l-ai contractat a fost în acest sens, atunci poate îţi poţi reconsidera perspectiva asupra datoriei şi să o vezi ca pe un pas necesar, nu ca pe o corvoadă.
Răsfaţă-te din când în când
Aşa cum subliniam anterior, o relaţie pozitivă cu banii înseamnă echilibru. Dacă este important să ne punem necesităţile înaintea dorinţelor, este apreciabil şi să ne facem, cel puţin din când în când, o plăcere sau o bucurie. Poate fi vorba despre o excursie la munte cu prietenii, de o rochie nouă, un cadou frumos pentru cineva din familie sau de o cină la un restaurant elegant împreună cu partenerul de viaţă. Generozitatea faţă de propria ta persoană şi faţă de cei din jur este o parte esenţială a unei relaţii sănătoase cu banii şi este esenţial să ai acest lucru în vedere.
Aşadar, ca în orice altă relaţie, şi în cea cu banii echilibrul este cuvântul-cheie. Chiar dacă nu este întotdeauna uşor să-l descoperi, este fundamental să încerci în fiecare zi să găseşti raportul corect dintre a cheltui cu chibzuinţă şi a te bucura de viaţă.