10 moduri prin care te autosabotezi
Chiar si oamenii pe care ii consideram de succes recunosc ca au avut multe esecuri. Felul in care ei se remarca este modul prin care raspund in fata obstacolelor. Cei carora succesul le pare de neatins permit esecurilor sa le impiedice progresul. Vrei sa stii cum te autosabotezi?
Cauti mereu un vinovat pentru problemele tale. Nu te gandesti tu ce rol ai jucat in acele circumstante si nici cum poti sa imbunatatesti situatia. Ce-ar fi sa o faci?
Nu te dedici unui scop cu inima deschisa. Esti cinic si nu crezi in nimic cu adevarat, nici chiar in tine insuti. Poti sa renunti la abordarea aceasta?
Rememorezi la nesfarsit anumite evenimente, de la cum ar fi trebuit sa se poarte sau reactioneze altii sau ce si cum ar fi trebuit sa raspunzi tu. Iti amintesti mereu cum ai gresit si ramai blocat in evenimente trecute pe care nu le poti schimba. Detaseaza-te de trecut, traieste in prezent si iarta-ti greselile.
Minimalizezi sau faci o catastrofa din orice. Pentru tine totul este intre doua extreme: fie complet neimportant, fie un cosmar. Incearca sa fii mai moderat si temperat in analize si aprecieri.
Nu spui celorlalti ce simti, astepti sa isi dea seama. Cand te enervezi de regula tipi si folosesti termeni precum „niciodata” si ”intotdeauna” pentru a-ti descrie propriul comportament sau pe al altora. Fii mai asertiv in comunicare si nu permite emotiilor negative sa se acumuleze.
Barfesti persoane care nu sunt de fata, bazandu-te pe zvonuri. Incearca sa cunosti faptele si sa tragi propriile concluzii. Nu ar strica nici sa fii mai empatic cand vine vorba de sentimentele celorlalti.
Iti faci cunoscute sentimentele si starile in orice circumstanta, in fata oricui, pentru ca.. asa simti. Ar fi cazul sa lucrezi la propriul echilibru emotional si sa discerni situatiile in care este ok sa faci asta si persoanele cu care o poti face.
Nu setezi limite cand vine vorba despre felul in care iti vorbesc oamenii, le permiti sa te intrerupa, sa iti vorbeasca urat sau sa te umileasca public. Astfel de persoane trebuie sa ai curaj sa le confrunti si sa le transmiti care sunt limitele. Daca este un comportament general din partea lor, indeparteaza-le din preajma ta, nu pierzi nimic.
Iei totul personal, porti pica timp indelungat, nu spui celor implicati ce efecte au avut actiunile/cuvintele lor asupra ta. Invata sa vorbesti deschis, chiar si aspecte neplacute, pentru a clarifica situatiile neplacute cu care te confrunti. Altfel, nu faci decat sa iti alimentezi gandirea negativa.
Esti dur si transant atat cu tine cat si cu cei din jur. Iti cauti mereu defectele si iti repeti ca nu esti in stare de nimic si oricum nu te place nimeni. Controleaza-ti vocea critica interna si nu face un scop in viata din a fi perfect.