3 tactici in comunicarea cu oamenii dificili
Indiferent ca este vorba despre o persoana din grupul de prieteni sau un sef care iti face viata un calvar, oameni dificili intalnim la tot pasul. Iata cateva tehnici de negociere, care pot fi aplicate in comunicarea cu astfel de persoane.
Stabileste-ti clar ce vrei
Este foarte important ca atunci cand iti stabilesti un scop, sa il fixezi cat mai clar. Deseori traim emotii care ne deruteaza si ne abat de la ceea ce ne dorim. Astfel, ne intrebam ce ar trebui sa facem in continuare si ne simtim blocate.
Ne lipseste claritatea, atat in gandire cat si, evident, in comunicare. Un negociator, inainte de a incepe discutia, si-a identificat deja rezultatul la care vrea sa ajunga.
Primul lucru pe care il fixezi este ce anume iti doresti sa obtii. Asta te va ajuta foarte mult in discutia pe care urmeaza sa o porti cu persoana dificila.
Informatii despre tabara… adversa
Prin asta nu ne referim la scopurile sau planurile celelilalte persoane. Nu inseamna ca trebuie sa strangi cat mai multe informatii despre ea, pentru a putea sa-i devii prietena.
Da, este util sa cunosti cat mai multe, dar important este sa stii ce nevoi incearca sa-si satisfaca persoana respectiva, chiar si printr-un comportament dezagreabil.
Faptul ca intelegi ca in spatele purtarii se afla dorinta de a-si satisface o nevoie, te ajuta sa intelegi cum poti aborda mai usor persoana respectiva.
Te vei afla intr-o pozitie mai buna in discutii, daca intelegi ca persoana este dificila intrucat are nevoie de recunoastere, respect sau, pur si simplu este tematoare si anxioasa.
Daca iti este o persoana apropiata, gandeste-te la ce alternative ar fi pentru a-si satisface nevoia printr-un comportament mai constructiv. Poate chiar o poti ajuta.
Invata sa asculti
Una dintre cele mai importante arme intr-o negociere este ascultarea, intrucat deschide un teren pe care iti intalnesti interlocutorul. Totodata, aceasta creeaza premisele necesare exprimarii unor dorinte, asteptari, nevoi sau interese.
Ea iti va oferi indicii despre experienta si perceptiile celuilalt. Nu vei ajunge sa cunosti o alta persoana pana cand nu inveti sa asculti autentic.
Acest lucru inseamna sa stii sa te detasezi de tine si sa faci loc celuilalt. Este totodata un pas important catre schimbare si transformare.
Eficienta in comunicarea cu persoanele dificile va creste atunci cand invatam sa implementam aceste strategii. Totodata, sunt sanse ca relatiile sa se imbunatateasca, iar solutiile sa devina mai simplu de gasit.
Foto: 123rf.com