Now Reading
4 motive pentru care lenea este un mit

4 motive pentru care lenea este un mit

Revista Psychologies

Ni se intampla sa ne spunem singuri ca stim ce avem de facut dar cu toate acestea nu facem. Si astfel, ne catalogam drept lenesi. Lenea este o judecata emisa la adresa caracterului si o critica folosita in exces. Daca te consideri lenes vezi-ti comportamentul ca simptom al unei probleme si nu problema insasi. Cu cat iti intelegi mai bine motivatia, cu atat mai capabil vei fi sa rupi cercul vicios.

 

Teama de esec

Multi dintre noi ajungem sa ne amanam scopurile si sa ne amagim dorintele precum un job mai bun pentru ca ne subevaluam.

Ne este teama ca daca vom depune eforturi in obtinerea a ceea ce ne dorim, inadecvarea ne va iesi la suprafata si va fi devastatoare. Mai bine nici nu incercam. Iti este familiara strategia?

 

Teama de succes

Pare ridicol, nu? Cu toate acestea, inconstient multi se tem ca succesul propriu poate fi amenintator pentru ei sau cei din jur.

Din acest motiv, spre exemplu, o femeie se va teme de o promovare ce atrage un salariu mai mare, pentru ca acest lucru inseamna ca va castiga mai mult decat sotul ei traditionalist.

 

Dorinta de a fi ajutat

Multi dintre noi vor acest lucru, putini stiu sa ceara ajutor. Motiv pentru care, deseori, ne plasam in pozitii de neajutorati, facandu-i pe cei din jur sa preia din sarcinile noastre.

Putem astfel sa fim catalogati drept lenesi, desi in spatele atitudinii este un blocaj in a accepta ca „as vrea sa ma ajuti sau as vrea sa ai grija de mine”.

Din pacate, in felul acesta, si cei din jur vor ajunge cumva sa se simta fortati sa preia din sarcinile noastre. Ori si ei la randul lor poate isi doresc acelasi lucru ca noi…

 

Teama marilor sperante

Charles Dickens ar fi putut foarte bine odata cu cartea sa lanseze si un nou complex. Multi dintre noi isi seteaza stacheta jos pentru a-i avertiza pe cei din jur sa nu aiba asteptari prea mari.

Spre exemplu, unii refuza sa planifice un eveniment, lasandu-i pe altii sa o faca in locul lor. In felul acesta, le ramane alternativa sa apara sau nu, in functie de dispozitie.

Refuza angajamentele lasandu-i pe ceilalti sa si le asume, uneori nevoiti. Astfel acestia din urma devin vulnerabili facand in locul primilor, iar ei raman lipsiti de responsabilitati.

 

Nevoia de relaxare

Multi dintre noi isi imagineaza in mod gresit ca mereu trebuie sa functionam la capacitate maxima si sa dam tot ce-i mai bun din noi.

Iar atunci cand corpul si mintea protesteaza scazand nivelul energetic, ne catalogam drept lenesi. Cultura noastra pune mare accent pe munca si productivitate pierzand din vedere sa toata lumea are nevoie de relazare si regenerare.

 

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top