4 tehnici de manipulare de care să te ferești
Chiar dacă ai învățat să spui nu, poți rămâne vulnerabilă altor tehnici de manipulare, mai subtile. Iată cum să le recunoști.
Citește și:
Cum ne dă încredere în sine sentimentul de apartenență
Învață să depășești sentimentul de nesiguranță
Un vocabular „elevat”
Ai întâlnit persoane care vorbesc deseori în termeni pe care nu îi înțelegi? Sau care folosesc sinonime mai puțin uzuale ale unor termeni comuni? De ce să spun „maximă” când pot să spun „apoftegmă”?
Dincolo de încercarea de a obține un anumit statut în fața celuilalt, aceasta este și o tehnică de manipulare. Într-o astfel de conversație vei pune la îndoială statutul tău intelectual și te vei simți inferior celui cu care conversezi.
Mai mult, atunci când celălalt începe să facă referințe la oameni de știință sau de cultură de care nu ai auzit, citându-i chiar, este momentul în care poate începe să ducă o conversație în direcția urmărită, întrucât sunt șanse ca tu să te simți dezarmată.
Sentimentul de inferioritate nu este prea plăcut, prin urmare, vei avea senzația că este o ocazie bună să înveți ceva de la persoana respectivă.
Nu uita însă un concept simplu: „dacă nu ești în stare să explici ceva pe înțelesul tuturor, sunt șanse ca nici tu să nu înțelegi prea bine”.
Decizii publice, bazate pe emoții
Deseori starea emoțională ne îndreaptă către anumite decizii pe care mai târziu le putem regreta. De aceea ar trebui să știm când emoțiile noastre au preluat controlul și să așteptăm să se domolească înainte de a lua vreo hotărâre importantă.
Dar, dacă suntem în public, amânarea unui răspuns poate fi privit ca o dovadă de slăbiciune, ca și cum nu suntem capabili să reacționăm sub stres, iar acest lucru ne agită și mai mult. Așadar, luăm decizia.
Unele persoane ne vor aduce în acel punct în care, manipulând anumite slăbiciuni ale noastre, ne vor genera o reacție emoțională, sub impulsul căreia vom decide în direcția așteptată de ei.
Nu uita că în orice situație ai dreptul să spui nu sau să refuzi să iei o decizie până când nu ai evaluat avantajele și dezavantajele. Altfel, vei putea fi controlat de un manipulator care îți va reaminti că ai spus da. Cu martori.
Metoda fragmentării
Aceasta seamănă foarte mult cu statusurile de pe site-urile de socializare, în care decidem să afișăm un fragment din viața noastră, deseori pozitiv, dar care nu reflectă întreaga realitate.
Și totuși, repetând această metodă, îndreptăm percepția celorlalți în direcția dorită. Ba chiar generăm frustrare celor care își doresc anumite lucruri pe care noi le afișăm și care nu pot analiza întregul.
Același lucru îl va pune în practică un manipulator atunci când dorește să te convingă să faci un anumit lucru: îți va prezenta acele aspecte pe care vrei să le auzi, care fac o situație să pară chiar dezirabilă, aproape ca o favoare pentru tine.
Nu îți fie rușine să pui întrebări, să afli mai multe detalii, să încerci să cauți și „defectele ascunse”. Dacă e prea bun să fie adevărat, sunt șanse să nu fie.
Sentimentul de vinovăție în urma unui refuz
Chiar dacă spunem nu, deseori avem un mic sentiment de vinovăție sau ne simțim cumva datori față de persoana refuzată.
Să fii asertiv și cu o bună stimă de sine este un proces îndelungat și deseori, în funcție de relația pe care o avem cu o persoană sau situația în care ne aflăm, în urma unui refuz putem rămâne cu sentimentul că datorăm ceva celuilalt.
Prin urmare, un manipulator, dacă se va obișnui cu faptul că ești capabilă să spui nu, va încerca să folosească acest sentiment de vină pentru a te manipula. Cum poate face acest lucru? Cerându-ți o favoare mult mai mare decât cea dorită.
Într-o primă etapă poate părea chiar absurd și îți va fi simplu să îi răspunzi, dar deja te gândești că îl vei ajuta într-o altă situație, mai adaptată posibilităților tale. Iar aceasta, nu va întârzia să apară, întrucât ea era vizată încă de la începutul interacțiunii cu un manipulator. Merită confruntat atunci când observi că a aplicat această tehnică.
Foto: shutterstock.com