5 comportamente ale persoanelor pasiv agresive
Anumite tendinte de natura pasiv-agresiva nu sunt neobisnuite si, la un moment sau altul, cu totii le putem manifesta. Totusi, unii isi fac un stil de viata din comunicarea indirecta si manipulare. Iata cateva comportamente specifice.
Uita uneori ceea ce au de facut. Este modul lor indirect de a nu face ceva ce nu isi doresc. Nu iti vor spune in fata acest lucru pentru ca asertivitatea nu intra in meniul lor, ci vor rasuci situatia intr-un mod in care sa para uituci. Le este mult mai confortabil rolul de neatent decat sa para dezagreabil refuzandu-te.
Spun „da” atunci cand nu au de gand sa faca un lucru. Te-ai gandi logic, ca atunci cand nu iti doresti sa faci ceva, afirmi acest lucru. Nu si o persoana cu un comportament pasiv-agresiv. Acesta va accepta si va lasa impresia ca isi doreste sa faca acel lucru, urmand sa anuleze in ultimul moment.
Pozitia de victima ii este mult mai confortabila, va dezvolta subit o suferinta care il impiedica sa faca ceea ce a promis si astfel va iesi din situatie. Nu, nu se va gandi cum te simti tu sau cum se va rezolva, daca este vorba despre un proiect sau un dead-line.
Nu iti spun direct daca au vreo suparare. Cand sunt suparati sau enervati de o persoana, acestia nu o vor confrunta niciodata. Isi vor varsa furia in jur, vor discuta cu alte persoane, dar niciodata cu cea implicata.
Cu siguranta un astfel de comportament nu rezolva nimic, dar este calea lor de a se elibera de tensiune si de a evita o discutie deschisa.
Fata de cel in cauza, se poate fie sa aiba un comportament schimbat fara a da nicio explicatie sau, din contra, sa nu manifeste absolut nicio schimbare.
Mai mult, sunt capabili de adevarate comploturi pentru a se razbuna pe o persoana. Si chiar si acestea se vor derula tot indirect.
Isi ascund resentimentele. Sub masca de amabilitate, flancata cu un zambet cat mai convingator, un pasiv-agresiv poate clocoti de dezaprobare, dispret sau critica.
Nu, nu iti va arata nimic din acestea, ci va pastra aparenta unei persoane intelegatoare si joviale. Motivul? Pastrarea mastii de om bun, pe placul tuturor.
Le place sa manipuleze. Atunci cand au nevoie de ajutor, nu il vor solicita direct ci vor recurge la tot soiul de plangeri si victimizari pana cand primesc ajutorul..nesolicitat.
Nu le pasa daca starnesc mila sau par neajutorati si dependenti, atata timp cat obtin ceea ce vor. Din pacate, un astfel de comportament ii plaseaza intr-o zona in care ajung sa fie convinsi ca nu au control asupra propriei vieti si a ceea ce li se intampla.
De multe ori nici nu incearca sa schimbe lucrurile, intrucat sunt siguri ca nu au sanse de reusita. Iar aceste ganduri tind sa se transforme in profetii auto-indeplinite.
Foto: 123rf.com