Now Reading
5 repere in momente dificile

5 repere in momente dificile

Revista Psychologies

Este important sa stii cum sa gasesti echilibru, pace si bucurie chiar in cele mai grele situatii. Momente dificile in viata avem suficiente, fie ca este vorba de despartire, decesul cuiva drag sau boala, ele pot fi dureroase si ne izoleaza de cei din jur. Chiar si in aceste circumstante uneori apar schimbari in bine neasteptate.

 

Devii mai compatimitor si mai putin critic

Experimentarea suferintei iti va creste gradul de compasiune fata de altii care sufera. Multi oameni au tendinta de a-l invinui pe cel care traverseaza momente dificile pentru situatia in care se afla  „nu se descurca financiar pentru ca nu munceste suficient de mult” sau „este bolnav pentru ca nu s-a menajat”, reducandu-si astfel sentimentul propriei vulnerabilitati.

Cand suferim insa, ai sanse mai mari sa constati ca toti suntem vulnerabili si ca lucruri rele se intampla si celor mai buni, tot timpul. Suferinta altora nu mai este o judecata ci o sursa de conectare si compasiune.

 

Descoperi ca esti mai puternic decat credeai

In fazele incipiente ale unui eveniment dureros te gandesti ca „nu sunt in stare sa trec prin asta”. Totusi, zi dupa zi, faci pas dupa pas, in ciuda durerii resimtite.

Un necaz iti dezvaluie care este adevarata ta forta, testandu-te. Cercetarile demonstreaza ca tindem sa supraestimam cat de devastati vom fi si cat timp vom suferi pe urma unui eveniment negativ. Suntem mult mai puternici si rezistenti decat credem.

 

Afli care iti sunt prietenii adevarati

Din pacate in astfel de momente testam „pe viu” zicala „prietenul la nevoie se cunoaste”. Anumite relatii se vor sedimenta, iar altele se vor estompa.

Este dureros sa descoperi ca anumite persoane iti sunt alaturi doar in momentele de distractie, dar totodata ai ocazia sa vezi care sunt oamenii pe care te poti baza si care te apreciaza indiferent de starile pe care le ai. S-a demonstrat ca si relatii mai putin apropiate, in momente dificile se vor strange datorita disponibilitatii de a oferi sprijin.

 

Iti este mai clar ce iti doresti in viata

De multe ori o criza majora te pune in situatia de a-ti reevalua fundamental viata. Te forteaza sa iti pui intrebari precum „sunt cu adevarat fericit/a cu ceea ce fac?” sau „imi petrec timpul asa cum mi-ar placea sau cu oamenii dragi?”.

Astfel de evaluari te pot impinge spre schimbari pozitive pe care inainte, dintr-un motiv sau altul (din teama de esec, de ce vor crede ceilalti sau pura inertie), nu le credeai realiste. Astfel de motive nu mai sunt la fel de importante atunci cand constientizezi fragilitatea vietii.

 

Gasesti bucurie in locuri neasteptate

Cand iti este zdruncinat universul, nu mai gasesti bucurie sau satisfactie in lucruile cu care erai obisnuit/a. Cu toate acestea, poti fi surprins/a sa descoperi lucruri marunte care te vor face sa constientizezi ca exista frumusete in lume, in ciuda suferintelor.

In momentele grele, apreciezi altfel ceea ce este in jurul tau si esti mult mai receptiv la semnalele pozitive, vazute ca niste ancore.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top