5 sfaturi pentru a deveni proactiva
In situatii dificile, tindem sa fim mai mult reactive si ne irosim resursele care ne ajuta sa ne revenim. Iata cinci sfaturi pentru a deveni mai proactiva si a solutiona problemele cu mai mult succes.
Incearca sa te calmezi
Atunci cand ne supara cineva, prima reactie este aceea de a riposta. Din pacate, de multe ori ne supara persoane apropiate si ajungem sa spunem lucruri pe care, mai apoi, le regretam.
Pentru a nu ajunge in acest impas, incearca sa iti controlezi furia si nu reactiona impulsiv. Este dificil, dar cu exercitiu vei ajunge sa reactionezi mai echilibrat.
Incearca respiratia profunda sau chiar numaratul pana la zece. Desi cunosti foarte bine aceste sfaturi, din pacate rareori le pui si in practica.
Evita concluziile negative
Atunci cand suntem stresate si nervoase de o situatie, imediat in minte incep sa se deruleze scenarii negative. Tragem concluzii usor, de cele mai multe ori nefavorabile, si ne epuizam energia ajungand sa anticipam ce este mai rau.
Daca si atunci cand cineva nu iti raspunde la telefon ai tendinta sa te gandesti la un lucru negativ, urmareste-ti aceste reactii.
Inlocuieste constient si intentionat gandurile cu explicatii mai rationale: „nu l-a auzit” sau „este ocupata”. Incearca sa nu traduci comportamentul altora si sa iti dai astfel ocazia sa evaluezi mai obiectiv, evitand neintelegerile.
Relationeaza diferit cu persoanele dificile
De multe ori se intampla sa avem un coleg sau un sef care ne enerveaza. Nu ne place comportamentul lui sau faptul ca este mereu agitat, mereu stresat, mereu nervos.
Fa un exercitiu si imagineaza-ti cum ar fi sa fii in locul lui. Este greu sa intelegem deplin viata altora si luptele fiecaruia in parte.
Anumite comportamente sunt generate de dificultati care neapartinandu-ne, nu le percepem corect. Incearca sa definesti atitudinea respectiva si sa vii in completarea ei cu o explicatie care sa inceapa cu „trebuie sa fie dificil sa…”.
In cazul unui sef prea solicitant, iti poti spune „trebuie sa fie dificil sa ai atata presiune din partea superiorilor sa obtii performante”.
Faptul ca esti empatica nu scuza un comportament neplacut sau deplasat. Te ajuta insa sa intelegi perspectiva persoanei si sa accepti ca se comporta intr-un anumit fel datorita propriilor probleme.
Prin urmare, un comportament dificil spune mai multe despre persoana respectiva decat despre noi.
Nu ceda presiunilor
Ne putem trezi presate de anumite solicitari pe care nu stim cum sa le abordam. Pusa in aceasta situatie, evita sa dai un raspuns pripit si incearca sa obtii mai mult timp pentru a analiza cererea prin prisma nevoilor, dorintelor, abilitatilor si timpului tau.
Spune-ti ca te vei gandi la ceea ce ti s-a cerut, reducand astfel din presiunea resimtita. Orice situatie trebuie evaluata cu avantaje si dezavantaje, iar pentru acest lucru ai nevoie de timp.
In felul acesta iti poti da seama daca vrei sa schimbi cumva termenii solicitarii sau, pur si simplu, sa refuzi.
Controleaza stresul si anxietatea
Pentru a face fata situatiilor care genereaza stres si anxietate trebuie sa gasesti varianta care functioneaza pentru relaxarea ta. Probabil iti este cunoscuta spalarea fetei cu apa rece… aceasta are ca raspuns incetinirea batailor inimii cu pana la 25%. Astfel reactia fizica va fi diminuata.
De ajutor iti poate fi si o scurta plimbare in aer liber, daca o poti face. De asemenea, poti incerca si respiratia profunda, din diafragma.
Exista un exercitiu care spune sa inspiri adanc in timp ce numeri pana la opt, sa pastrezi aerul in piept cat numeri pana la cinci, sa expiri in pufaituri scurte numarand tot pana la opt si sa pastrezi diafragma golita de aer cat numeri pana la cinci.
Repetand acest exercitiu de cateva ori vei observa ca te ajuti singura sa te calmezi si sa continui activitatea cu un nivel redus al stresului.
Foto: 123rf.com