5 strategii pentru binele personal
Cum cel mai bun ajutor ni-l putem acorda noi singuri, intrucat putem afla de la o sursa sigura ceea ce ne dorim, noi strategii in gandire ne pot ajuta la indeplinirea obiectivelor. Chiar daca de multe ori nu este cazul ca consideram ca realitate toate gandurile si ideile noastre, alteori, un sistem sanatos in gandire ne ajuta sa filtram ceea ce putem pastra si ce nu.
Invata sa te bucuri de lucrurile marunte. Fericirea sta in detalii, in momente, in acele mici aspecte pe care de cele mai multe ori le ignoram si le luam ca pe un dat firesc sau, mai rau, ca nesemnificative.
Atunci cand atentia ti-o focusezi exclusiv pe lista ta personala de prioritati si dorinte, lipsa de moment a acestora te determina sa te simti nefericit, neimplinit, sa pierzi momentele care te pot incarca pozitiv.
Invata sa fii atent la ceea ce ai in jur si la ce iti ofera viata, intrucat invatand sa te bucuri de aceste lucruri iti vei vedea altfel si propriile obiective.
Nu iti da deadline-uri. Cand iti fixezi in minte care este momentul ideal in care un anumit lucru trebuie sa se intample te pregatesti singur pentru dezamagiri.
Sanse mari sunt ca anumite lucruri sa se intample „la timpul lor” si nu la al tau. Esecul te va demoraliza. Un scop il poti seta pe termen lung si sa il urmaresti acceptand atat posibilitatea de esec cat si perseverenta pe care trebuie sa o ai.
De multe ori calatoria catre atingerea unui scop este mult mai semnificativa decat atingerea lui. Ori, viata ne invata ca odata atins un scop, sau pe parcurs, un altul se va naste.
Nu face din teluri surse de stres ci moduri de a te redescoperi.
Doreste-ti binele. Atunci cand iti doresti ceva foarte mult, poti investi obiectul dorit, indiferent care este acesta (un job mai bun, o casa, un partener) cu o cantitate imensa de anxietate.
Ruminatiile nesfarsite pe marginea aceluiasi subiect, teama de esec, stresul ca dureaza prea mult pana se intampla sunt factori de autosabotaj.
Fixeaza-ti obiectivul si fa un mic exercitiu in care te vezi deja in rolul respectiv, multumit, implinit, bucuros. Proiecteaza-ti aceasta imagine a ta la care sa te gandesti, iar sentimentele asociate obiectivului principal, regaseste-le si in alte evenimente de zi cu zi. Starea care te va insoti te va ajuta sa ajungi unde iti doresti.
Ofera-ti atentie. Stii de cate ori nu esti atent la propriile nevoi? Nu este un semn de egoism sa inveti sa te relaxezi, sa petreci timp doar cu si pentru tine, sa iti oferi singur mici placeri.
Starea ta de bine ti-o poti construi fara ajutor. Iar cand inveti sa iti faci tie bine vei fi mai echilibrat si cu cei din jur. Avem tendinta sa cerem, uneori de la persoane sau momente nepotrivite, iar apoi sa ne demoralizam pentru ca nu primim, fara a ne intreba intai „ce anume putem face noi?”.
Automotivarea. In viata, chiar daca investim motivatia in obiectul scopului nostru, acesta va fi atins cand reusim sa interiorizam motivarea.
Astfel, ne acordam ocazia si dreptul de a reevalua permanent obiectivul, de a-l schimba, de a-l adapta unor nevoi noi, de a urmari dorinta mai profunda, din spatele obiectului.
Automotivarea este un izvor de resurse personale pe care le putem folosi in propriul avantaj orice ne-am propune. Incepe prin a face din acest lucru un scop in sine.
Foto: 123rf.com