5 trasaturi ale unei persoane dependente, indiferent de relatie
In dependenta relationala exista impulsul de a ne concentra in principal asupra relatiei. Este sanatos sa identificam daca avem aceasta tendinta si sa ne corectam comportamentul. Iata cinci trasaturi ale unei personalitati dependente.
Dificultati in a decide singure
O persoana dependenta va intampina probleme in asumarea deciziilor si va cauta mereu sprijin si reasigurari din partea celor din jur.
Pierzand din vedere ca fiecare dintre noi avem propriile solutii, care poate nu se potrivesc alcuiva, se blocheaza in acceptarea sfaturilor.
Bineinteles, daca vorbim despre o decizie majora, discutiile si parerile apropiatilor sunt intotdeauna binevenite.
Dependenta insa, este cea care indeamna la solicitarea ajutorului permanent, in sarcini zilnice. Deciziile, oricat de mici, sunt intampinate cu panica si teama de a nu gresi.
Plasarea responsabilitatii
Cand vine vorba despre situatii importante de viata, din nou teama ocupa un rol principal. Din acest motiv, o persoana dependenta va functiona dupa modelul delegarii, cautand mereu pe cineva care sa isi asume responsabilitatile.
In felul acesta ele renunta la control, cedandu-l altcuiva. Este una sa ceri sfaturi in hotarari importante, si alta sa te astepti ca altcineva sa preia raspunderea rezultatului obtinut.
Orice schimbare de viata majora, va parea de nesuportat daca nu exista un insotitor alaturi.
Dificultatea inceputurilor
Inceputurile, presupun la randul lor decizii si, mai ales, provocarea necunoscutului. Din nou, o persoana dependenta se va simti pierduta cand vine vorba despre schimbare si va cere asistenta la tot pasul.
De asemenea, pentru a evita anumite esecuri, renunta la a mai avea initiativa. Prefera o astfel de stare pericolului de a se expune public gresind. Sunt sanse mari ca atitudinea sa fie dublata de o gandire preponderent pesimista, care va vedea ca riscant orice proiect nou.
In loc sa fie asumate riscurile, persoana va fi motivata sa evite, pe cat posibil, implicarea.
Responsabilitatea implinirii asteptarilor altora
Desi mai putin atente sau sigure pe ele insele cand vine vorba despre propriile nevoi si asteptari, astfel de persoane preiau foarte usor dorintele altora.
Mai ales in cuplu, cand vine vorba despre partener, ajung sa oglindeasca nevoile acestuia. Isi fac chiar o datorie din a-l ajuta sa si le implineasca.
Atunci cand nu au succes in indeplinirea unor astfel de sarcini, esecul este si mai puternic resimtit, fiind atribuit inclusiv nevoilor personale nerealizate.
Astfel dependenta va fi intarita, prin cresterea nesigurantei de sine si unei aspre judecati la adresa propriei persoane.
Nevoia de validare
Imaginea de sine a unei astfel de persoane este distorsionata. Fiind mereu in cautare de sprijin, totodata necesita acceptarea celor din jur si validarea acestora.
Atunci cand au parte de acestea, traiesc sentimentul „alinierii planetelor” si au un puseu de energie. Acesta dureaza pana cand nesiguranta se instaleaza la loc (in termen scurt, de altfel).
Totusi, chiar si atunci cand primesc aprobarile cautate, pot considera feed-back-ul fie o greseala, fie o chestiune de moment.
Foto: 123rf.com