Now Reading
6 principii pentru a intelege fericirea

6 principii pentru a intelege fericirea

Revista Psychologies

Multi dintre noi abordeaza tema fericirii total gresit, motiv pentru care ajung sa creada ca sunt in mare parte nefericiti. Sau acele lucruri care consideram ca ne-ar face fericiti sunt de regula notiuni si idealuri fie ale societatii fie ale familiei, fara a incerca sa diferentiem propriile dorinte si placeri. Primii pasi catre diferentiere inseamna separarea de atitudinile distructive, renuntarea la apararile pe care ni le-am format inca din copilarie si dezvoltarea propriului sistem de valori in abordarea vietii.

 

Fericirea nu apare daca iti umpli zilele cu activitati amuzante. De fapt, suntem fericiti atunci cand ne ocupam timpul cu activitati semnificative pentru noi, nu care provoaca placere de moment. Acestea din urma nu ne ofera o satisfactie pe termen lung pe cand primele ne ofera sentimentul de implinire.

Fericirea implica scopuri inafara propriei persoane. In general, oamenii sunt mai fericiti atunci cand isi propun un obiectiv care implica persoanele din jur, practicand astfel generozitatea. Aceasta duce la trairi pozitive, pe termen lung, intrucat ai mai multa satisfactie daruind decat primind.

Pentru a cauta fericirea trebuie sa ne evaluam corect propriile puteri.  Este bine sa constientizam efectul profund pe care il avem noi insine asupra propriului destin. Asta inseamna sa renuntam la traumele din trecut si sa refuzam rolul victimei. Cand ne vom evalua propria capacitate corect, vom fi in stare sa abordam diferit dificultatile vietii. Sa stii ca ai control asupra propriei vieti te ajuta sa fii mai optimist.

Fericirea inseamna maturitate. Sa fii o persoana puternica si asumata inseamna si sa eviti sa joci roluri de parinte sau copil in relationarea cu ceilalti. Cum nu ii putem controla pe cei din jur ci doar pe noi insine, rolurile de parinte nu creaza decat insatisfactii si ne impiedica sa ne concentram asupra a ceea ce putem schimba cu adevarat. Un comportament copilaresc in schimb va permite altora sa ne controleze, subminandu-ne capacitatile si potentialul.

Fericirea are un pret. Pentru a simti mai multa bucurie sau fericire, trebuie sa fim dispusi sa simtim mai mult si alte stari. Pentru ca nu putem deveni imuni la durere si nu o putem suprima decat daca vom face acelasi lucru cu entuziasmul, incantarea si placerea. Conditia umana nu este una foarte usoara, motiv pentru care trebuie sa fim dispusi sa ne traim tristetea, furia sau frica pentru o viata deplina.

Fericirea inseamna sa fii dispus sa evoluezi.  Ne simtim incitati atunci cand incercam lucruri noi. Atunci cand te indragostesti simti ca orizonturile se extind si esti dispus la experiente, activitati si emotii noi. Rutina si restrictiile duc la ingustarea orizonturilor intr-un cuplu, pierderea senzatiei de independenta si in cele din urma si a atractiei. Fericirea inseamna sa iti mentii interesul pentru nou si actiune care vor pastra scanteia aprinsa.

Toate aceste principii arata ca a-ti cauta fericirea nu este un act egoist. Cand suntem autentici, fericiti si impliniti, suntem mult mai buni si pentru cei din jurul nostru.

 

Foto: Woman holding balloons

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top