Now Reading
7 pasi pentru a scapa de dependenta de cumparaturi

7 pasi pentru a scapa de dependenta de cumparaturi

Revista Psychologies

Traim intr-o lume dominata de consumerism. Moda se schimba anual in functie de tendinte si mereu apar noi gadget-uri mai performante si mai atractive. Invatam sa asociem fericirea cu obiecte materiale si ajungem la dependenta de cumparaturi, adictie pe care, de altfel, o putem rezolva.

 

Ce este dependenta de cumparaturi?

Atunci cand auzim cuvantul „dependenta”, ne gandim adesea la toxicomani, alcoolici, fumatori, etc. Putini oameni privesc shopping-ul ca pe o dependenta in adevaratul sens al cuvantului.

Multi specialisti considera shopping-ul o adictie, atata timp cat persoana manifesta acest comportament in mod regulat si nu isi poate controla „setea” de cumparaturi. Mai mult, conform unui studiu publicat in Psychiatry Research, exista o legatura intre depresie si shopping-ul compulsiv.

Motivele pentru care alegem sa cumparam compulsiv obiecte de care nu avem neaparat nevoie, sunt variate. Unii incearca sa umple un gol interior, in timp ce altii pur si simplu nu gasesc o alta recompensa mai potrivita.

Shoppingul devine o problema atunci cand nu ai control asupra cheltuielilor tale, depasind mereu bugetul, te simti vinovat dupa ce faci acest lucru sau, daca mergi la cumparaturi de fiecare data cand te simti frustrat, deprimat sau furios.

Iata sapte pasi simpli pe care ii poti face pentru a controla aceasta tendinta a ta:

 

Cunoaste-te pe tine

Indiferent ca vorbim despre dependenta de cumparaturi sau orice alta problema, a te cunoaste pe tine este primul pas spre vindacare. In felul acesta, poti sa descoperi sursa problemei, si sa depui efortul necesar pentru a gasi solutiile potrivite.

Adesea tindem sa neglijam cunoasterea de sine si astfel, pierdem oportunitatea de a vedea cine suntem cu adevarat. Cauta sa reflectezi asupra problemei tale. Adreseaza-ti intrebari si gaseste raspunsuri.

Ce iti lipseste cu adevarat? Ce nevoie incerci sa iti satisfaci prin cumparaturi? De ce iti este dificil sa controlezi impulsul de a cumpara? Care sunt consecintele acestei dependente? Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care ti le poti adresa.

 

Cauta sens in tot ce faci

Dependenta de cumparaturi serveste adesea drept recompensa pentru un efort pe care il depunem sau o modalitate rapida de a elibera frustrarea cauzata de stresul cotidian.

Un obiectiv pe termen lung ar fi sa te implici in activitati cu sens, care au o valoare si motivatie intrinseca. Astfel, nu vei mai avea nevoie de recompense exterioare precum shoppingul.

 

Inainte sa cumperi un produs, asteapta 10 minute

De fiecare data cand vedem un obiect pe care ni-l dorim, ne entuziasmam aproape instantaneu. Suntem coplesiti de bucurie, uimire si satisfactie.

Cat timp mintea noastra este inundata de aceste impulsuri pozitive, nu putem analiza situatia in mod rational. Inainte de a lua o decizie, asteapta 10 minute si vezi daca se schimba ceva. Astfel, vei depasi entuziasmul si vei putea judeca limpede.

Cand vine vorba de shopping sau oricare alta situatie, deciziile pripite scapa controlului rational si astfel ajung sa se transforme mai tarziu in regrete.

 

Plimba-te prin magazin fara sa cumperi nimic

Aceasta este o modalitate buna de a sparge asocierea dintre magazin si cumparaturi. Incearca sa te plimbi prin magazin si sa te uiti la produse, dar fara sa cumperi nimic.

Daca ti se pare mult prea greu sa te abtii, poti incepe cu o simpla plimbare prin fata vitrinelor.

 

Tine o evidenta clara a incasarilor si cheltuielilor

Multi dinte cei dependenti de cumparaturi sunt nepriceputi in gestionarea banilor. Desi au cheltuieli urgente precum facturi, chirie sau rate, niciodata nu se obosesc sa isi calculeze exact incasarile si cheltuielile.

In plus, atunci cand merg la shopping, facturile sunt ultimul lucru care le trece prin minte. Gestionarea banilor trebuie sa fie prioritatea numarul unu, deoarece te ajuta sa eviti o multime de probleme financiare.  

 

Plateste cash

Plata cash te ajuta sa iti limitezi cumparaturile la o suma fixa de bani. Astfel, iti impui o limita pe care cardurile de credit, si in special cele cu descoperire, nu ti-o ofera.

Daca vrei ca aceasta tehnica sa functioneze, lasa cardul de credit acasa. In felul acesta, poti evita situatia in care iti consumi toti banii din portofel, plus o suma considerabila de pe card.

 

Intocmeste o lista de cumparaturi si respect-o cu strictete

La fel ca plata cash, lista de cumparaturi are ca scop impunerea unor limite. De cate ori nu ti s-a intamplat sa mergi la magazin cu gandul ca vrei o rochie si sa te intorci acasa cu mai multe articole de imbracaminte?

De fiecare data cand planuiesti sa mergi la shopping, stabileste clar ce ai de gand sa cumperi. Intocmeste o lista de cumparaturi si nu te abate de la ea. Daca ti se pare dificil, poti ruga un prieten sau membru al familiei sa te insoteasca si sa se asigure ca nu cumperi mai mult decat ti-ai propus.

 

De Alexandru Draghici, psiholog clinician, psihoterapeut

Tel: 0784 084 141

www.stropdesanatate.ro

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top