Now Reading
7 trepte ale iubirii

7 trepte ale iubirii

Revista Psychologies

5. Putin mai sus, omul incepe sa simta compasiune si grija pentru semeni. Este inca selectiv in alegerea celor care primesc iubirea sa pentru ca inca e foarte prezenta ideea de “eu sunt pe primul loc”.

Grija principala se indreapta catre familie, prieteni, partener, animalul de companie. Marea diferenta fata de stadiul anterior este ca iubirea e daruita neconditionat parintilor, copilului, cainelui, sotului, etc.


6.
La stadiul urmator incepi sa vezi nevoile oamenilor din jur, cu care nu ai nimic de a face, ca pe pe propriile tale nevoi, te preocupa (si) binele celorlalti, simti bucurie pentru cei care sunt fericiti si compasiune pentru cei care au probleme.

Principalele emotii simtite sunt de compasiune, acceptare si intelegere iar principalele actiuni sunt cele care alina suferinta si implinesc nevoile semenilor si ale propriei persoane. Perspectiva asupra vietii devine mai larga, incluzand comunitatea si chiar umanitatea ca intreg.


7.
Pe cel mai de sus nivel nu se mai poate spune ca simti iubire. Esti iubire. Oamenii care au reusit sa isi purifice inima nu au nevoie sa primeasca iubire din exterior pentru ca o traiesc in fiecare clipa. Oricine se apropie de ei o poate simti pentru ca acesti oameni au puterea de a-i schimba macar putin pe cei care vin in prezenta lor.

Mai exista un stadiu al iubirii, cel al iluminarii. Atunci, omul vede intregul univers ca iubire. Nu mai exista nesiguranta si frica. Doar seninatate, pace si compasiune.

Intre aceste 7 “grade” exista, desigur, nenumarate stari intermediare. Precum Lumina si Intunericul, Caldura si Frigul, Iubirea si Ura nu sunt atat de opuse pe cat am crede, ci polaritati diferite ale aceleiasi realitati. Intre acesti poli exista crestere si descrestere. Daca urci pe scara, gasesti mai multa iubire si mai putina ura. Daca cobori, e mai multa ura si mai putina iubire. Si undeva la mijloc e linia subtire unde aluneci cu usurinta intre cele doua. Diferenta dintre cele doua stari, aparent antagonice, este una de grad, precum scala unui cronometru.


Ce ne ramane de facut acum :

• Intelegem ca iubirea e o stare pe care oricine o poate simti doar ca la unii oameni, din diverse motive, inima e inchisa si starea lor generala e prea intunecata pentru a simti iubirea

• Ne dam seama unde ne aflam noi pe acest parcurs al iubirii

• Ne putem antrena sa observam cand cadem in jos, cand nu mai stim sa oferim iubire sau iubirea noastra isi pierde din luminozitate si puritate.

• Intelegem ca pe orice treapta am fi, putem urca, de la inchidere spre deschidere, de la egoism spre altruism, de la intuneric spre lumina, de la mai putina iubire la mai multa iubire. Important de retinut e ca la orice stadiu am fi, putem evolua.

• Opusurile pot fi conciliate. Inseamna ca putem trece dintr-o stare in alta. Ura se poate transforma in Iubire si Iubirea in Ura.

Bibliografie: “Practical Yoga Psychology” – Dr. Rishi Vivekananda, Yoga Publications Trust, India

De Iuliana Nalatan – Prakriti School of Yoga – www.yogatimisoara.ro
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top