9 dovezi pentru o stima de sine sanatoasa
Cu totii stim cat de importanta este stima de sine, dar oare ce inseamna? Este suficient sa avem o parere buna despre noi insine? Iata cateva trasaturi ale persoanelor cu o stima de sine sanatoasa.
Suntem datori sa multumim pe toata lumea?
N-am crede asta… Daca vrei sa-ti dezvolti o stima de sine sanatoasa, trebuie sa ai in vedere, de la bun inceput, un lucru foarte important: nu te-ai nascut pentru a multumi pe toti cei din jur!
Desi suntem tentati sa facem asta din varii motive, de la teama de respingere si pana la credinta sincera ca a multumi pe ceilalti este ceva ce datoram lumii, realitatea este urmatoarea: s-ar putea ca o modalitate magica de-a ajunge la implinirea personala sa nu fie descoperita niciodata, dar stim cu siguranta care e calea sigura spre esec – incercarea de a-i multumi pe toti ceilalti.
Trasaturi ale persoanelor cu o stima de sine sanatoasa
Decat sa urmaresti recompense emotionale trecatoare, facand tot felul de compromisuri, mai degraba inveti sa spui un “nu” raspicat pentru cand va fi cazul, sa aperi lucrurile in care crezi, si, usor-usor, iti vei rescrie scenariul vietii tale dupa bunul plac. Iata cateva caracteristici ale celor care chiar au o stima de sine sanatoasa.
Sunt modesti
Persoanele fara incredere in sine simt nevoia sa se laude mereu, deoarece vor sa proiecteze in ochii celorlati o imagine falsa despre ei, care sa-i puna intr-o lumina favorabila.
De multe ori isi exagereaza calitatile in asa fel incat, atunci cand conjunctura o cere sa le probeze, dovedesc exact contrariul.
Cand calitatile si darurile noastre sunt descoperite de catre ceilalti, stima noastra de sine creste, fiind nutrita de aceste confirmari neprogramate.
Isi spun parerea cu frachete…
…fara sa le fie frica de respingere si fara intentia ascunsa de-a-i rani pe ceilalti. A spune adevarul cu dragoste nu depinde neaparat de disponibilitatea receptorului de a-l auzi.
Nu avem datoria sa rezolvam problemele celorlalti.
Cum spunea Allan Cohen, „daca te crezi Iisus Mantuitorul, o sa sfarsesti ca Iona cel inghitit de balena!”
Stiu sa separe sentimentele de mesajul primit
Pentru cei cu niveluri optime de auto-apreciere e mult mai usor sa separe emotiile de continutul mesajului celuilalt.
Ei recunosc importanta diferentierii intre cele doua componente ale comunicarii, aplicand aceeasi metoda si in transmiterea propriilor mesaje.
Stiu cand sa spuna “nu”
Persoanele care au incredere in sine apreciaza corect resursele afective, materiale si de timp, atat pe cele proprii, cat si pe ale celorlalti.
Evita abuzul de orice tip printr-un simplu “nu”.
Cunosc puterea emotiilor negative
Astfel de persoane recunosc rolul pe care-l joaca in vietile oamenilor emotii ca frica, mania sau vina.
Totusi, nu pun mare pret pe acestea, ci mai degraba invata sa priveasca dincolo de ele si sa le determine sursa de provenienta.
Este foarte important sa intelegi de ce simt oamenii ceea ce simt, ca astfel sa poti extrage concluzii rationale, si sa nu te cramponezi, in mod imatur, de impedimente de natura emotionala.
Nu urmeaza turma!
Spiritul de turma se manifesta foarte frecvent in actiunile oamenilor.
Facem lucruri doar bazandu-ne pe exemplul majoritatii, desi, de cele mai multe ori, convingerile noastre nu se pliaza deloc pe unele situatii.
Din nou, stima de sine face o demarcare vizibila intre oameni: cei care urmeaza turma, si cei care au curajul sa iasa din ea.
Cred in capacitatea celorlalti de a lua decizii
Oamenii cu stima de sine scazuta cauta mereu sa creeze dependente celor din jur fata de ei, si viceversa, pe principiul „daca eu nu am putut, nici el nu poate”.
Putem sa-i ajutam pe cei pe care-i iubim, crezand in abilitatile lor si incurajandu-i sa-si foloseasca darurile.
Cum era de asteptat, persoanele cu o stima de sine sanatoasa se remarca atunci cand vine vorba de respectarea si aprecierea capacitatilor celorlalti.
Sunt oameni de cuvant
Pot cei din jur sa se bazeze pe tine atunci cand spui ca vei face ceva? Incerci, pe cat posibil, sa iti tii promisiunile?
A redeveni puternici inseamna si a ne asuma responsabilitatea pentru ceea ce facem sau am promis ca vom face, fapte care, odata indeplinite, ajuta rapid la dezvoltarea stimei de sine.
Fac diferenta intre trecut si prezent
Pentru a fi stabili emotional, trebuie sa ne trasformam din victima in invingator. O persoana puternica este cea care refuza sa-si lase trecutul la carma prezentului!
Stima de sine nu creste peste noapte. Nici nu-si face simtita prezenta in mod miraculous. Rezutatele, insa, se vad pe termen lung. Ca orice proces de crestere, este de lunga durata, in care perseverenta este foarte importanta.
Progresul se face pas cu pas, luand decizii mici si analizand rezultate la fel de mici.
Continuand, vom putea trece la provocari mai mari, si rezultatele vor fi pe masura. Aceasta este reteta care sa ne duca de la stres, epuizare fizica si emotionala, la libertate personala si o viata implinita.
Citeste si:
Sfaturi pentru o stima de sine sanatoasa
Foto: 123rf.com