Accepta si impartaseste tandretea
Lipsa tandretii poate fi reparata. O privare primara, adica un lucru necesar sanatatii, dar de care copilul mic nu a beneficiat, il transforma intr-un adult aflat intr-una din urmatoarele doua ipostaze: pe de o parte, va fi un adult incapabil sa transmita copilului sau partenerului sau o experienta pe care el insusi nu o cunoaste, ceea ce duce la perpetuarea modelului deficitar (in cazul copilului) si la o relatie lipsita de suportul emotiilor (in cazul cuplului); pe de alta parte, daca adultul resimte dureros handicapul sau, va fi toata viata in cautarea unei persoane prin intermediul careia sa-si „repare“ lipsa.
Cu alte cuvinte, una dintre cererile imperioase fata de celalalt va fi exclusiv in sensul primirii de tandrete. Altfel spus, nevoia de tandrete – forma a iubirii – isi va cauta implinirea cu o forta greu de stavilit. Necesitatile emotionale ale oamenilor sunt la fel de imperioase ca si cele primare, de supravietuire, nesatisfacerea lor aducand enorm disconfort, care poate merge pana la patologie: anxietati grave, depresie, chiar si suicid.“
La ce duce tandretea
Multa lume duce lipsa de tandrete, iar cei mari resimt acest lucru la fel de puternic ca un copil. Psihologul si psihoterapeutul Ioana Scorus arata ca „in terapiile adultilor, mai ales in cazul femeilor, auzim deseori plangeri de genul: «Nu stie sa fie suficient de tandru cu mine» sau «niciodata nu am primit niciun strop de tandrete din partea lui». Sunt plangeri serioase, care intotdeauna sunt luate in considerare de catre terapeut. Adultul exprima astfel o lipsa care-i saraceste sau chiar distruge, cu incetul, relatia de cuplu.
Necesitatile de a primi tandrete pot fi unele care se inscriu intr-un spatiu al firescului, dar deseori intalnim cereri care depasesc optimul unui adult echilibrat, iar atunci ne intrebam daca problema celui aflat in terapie nu este una care vine din istoria personala infantila. Caci exista mame care isi suprasolicita copilul cu o tandrete excesiva, imprimandu-i un model de exces, pe care-l va perpetua, sub forma de cerere, in viata de cuplu. Daca nu intalnesc un partener care, el insusi, sa simta o nevoie excesiva de a oferi tandrete, atunci relatia se dezechilibreaza, pentru ca asteptarile nu sunt implinite.
La fel, in sens contrar, exista mame care ofera prea putina tandrete copilului, care ajunge un adult incapabil sa suporte chiar si un cuantum optim de tandrete in cuplu. In aceste cazuri, adultul resimte tandretea partenerului ca pe o sufocare, ca pe un prea plin daunator. Prin urmare, tandretea este o caramida de baza in constructia unui viitor adult echilibrat, ea putand capata deviatii in plus sau in minus, care aduc tensiuni in viata relationala si in psihismul celui afectat“.
Tandretea si afectiunea, in general, nu sunt legitime numai pentru cativa alesi si doar in anumite momente ale vietii. Ar fi binevenit daca am avea curaj si i-am face loc oricand si oriunde, cu atat mai mult cu cat are avantajul de ne imbogati oferind-o.
Free Hugs Campaign
Campania imbratisarilor gratuite a inceput in 2004, fiind initiata in Australia. Ea a devenit faimoasa doi ani mai tarziu, ajungand sa fie practicata in mai toata lumea.
Nu este vorba de nimic complicat, ci de unul dintre cele mai simple si, totodata, fundamentale gesturi care ne pot face bine si pot consolida relatii intre oameni. Persoane necunoscute isi ofera in mod gratuit altor straini tandretea in public, prin imbratisari. Este ceva elementar, care pare tabu cand ne gandim ca presupune ruperea barierelor sociale, incalcarea spatiului personal dintre doi straini, distrugerea normelor de politete care presupun distanta (de orice natura) fata de cel de langa noi.
Desi pare atat de greu de facut pentru niste necunoscuti, imbratisarea gratuita a cunoscut o popularitate uimitoare si asta, probabil, datorita efectelor ei pozitive evidente.
Totul a inceput cand initiatorul ei, cunoscut sub pseudonimul de Juan Mann, traversa o perioada dificila a vietii. S-a nimerit ca o persoana, la intamplare, sa ii dea o imbratisare atunci cand avea mai mare nevoie de ea. Efectul a fost magic. Astazi exista si o zi internationala a imbratisarilor, sarbatorita in fiecare prima zi de sambata a lunii iulie.
Editare de Irina Buda
Foto: Guliver/Getty Images, dreamstime.com