Now Reading
Amintirile nedorite pot fi sterse

Amintirile nedorite pot fi sterse

Revista Psychologies

Creierul uman perfectioneaza un sistem de asociere a miliarde de detalii, aparent aleatoare, formand mecanismele solide ale memoriei. Unele asocieri au o rezonanta emotionala pozitiva, altele – negativa. Pentru persoanele dependente, aflate in recuperare, si pentru cei care sufera de stres post-traumatic, multe amintiri pot avea efecte devastatoare.

 

Pentru prima data, oamenii de stiinta de la Institutul de Cercetare din Florida (TSRI) au reusit sa elimine amintiri periculoase, asociate cu consumul de droguri, in experimente efectuate asupra unor sobolani; segmentele benigne ale memoriei nu au fost afectate, iar descoperirea releva clar ca exista posibilitatea ca imaginile cu un continut traumatizant pot fi sterse din memorie, fara ca latura necesara, naturala sa fie afectata.

„Trebuie sa fim sinceri fata de amintirile noastre, pentru ca ele ne oglindesc personalitatea, dar asta nu schimba faptul ca multe dintre ele ne pot face viata foarte grea”, spune Courtney Miller, asistentul TSRI care a condus cercetarea. „De aceea, cautam strategii pentru inlaturarea selectiva a acelor date stocate in memorie care actualizeaza un eveniment traumatizant din trecut. Examinand comportamentul unor rozatoare afectate de droguri, am demonstrat ca asa ceva este posibil”.

Pentru a crea o amintire, structura celulelor nervoase trebuie sa se schimbe, la nivelul spinilor dendritici – structuri bulbare, care primesc semnale electrochimice de la ceilalti neuroni. In mod normal, modificarile respective se produc prin intermediul actinei, acea proteina care solidifica infrastructura celulelor.

In cadrul studiului, oamenii de stiinta au inhibat polimerizarea actinei (formarea structurilor moleculare in forma de lanturi), prin blocarea miozinei, iar acest lucru lucru chiar in timpul fazei de formare a memoriilor legate de un consum de meta-amfetamina.

Testele comportamentale au dovedit ca toate animalele testate pierdusera din memorie toate datele care ar fi putut actualiza consumul de droguri. Ele fusesera invatate sa asocieze un context vizual si olfactiv bogat cu efectele meta-amfetaminei; intr-un mediu care conținea multe detalii sensibile, ei trebuiau sa se comporte ca si cum s-ar fi aflat sub influenta drogurilor.

Dupa ce au fost injectati cu acel inhibitor, sobolanii si-ar pierdut orice interes fata de stimulii asociati cu efectele drogului. Totodata, cercetatorii au constatat ca reactiile fata de hrana au ramas nealterate, comportamentul lor ramanand firesc.

„Ne straduim sa intelegem ce factor diferentiaza amintirile atat de mult, si daca cele traumatizante sunt, intr-adevar, mai fragile; de asemenea, speram ca aceste strategii vor putea fi aplicate asupra unor probleme precum dependenta de tutun sau stresul post-traumatic”.

 

Autor: Tudor Logofatu

Sursa: sciencedaily.com

Foto: Shutterstock

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top