Anxietatea si sindromul drobului de sare
Treci printr-o perioada in care anxietatea iti provoaca scenarii negative si nu mai reusesti sa te bucuri de nimic? Iata din ce cauza se intampla asta si cum te poti vindeca de anxietatea nesanatoasa.
Anxietatea sanatoasa
Anxietatea nu e o problema, ci o reactie a organismului nostru ce apare in mod natural ca raspuns la situatiile stresante pe care le intalnim de-a lungul vietii.
Anxietatea inseamna ingrijorare, teama, preocupare, prudenta si isi face simtita prezenta atunci cand anticipam sau percepem anumite circumstante drept pericol, o amenintare reala.
Astfel, pierderea locului de munca, divortul, stresul provocat de o boala, decesul unei persoane dragi sau chiar sustinerea unui examen important pot conduce la aparitia starilor de anxietate. Aceste stari au un rol important in supravietuire.
Ele au sarcina de a ne alerta asupra potentialelor pericole si ne permit sa ne accesam resursele personale, sa ne canalizam in mod constructiv eforturile fizice, psihice si emotionale pentru a face fata provocarilor vietii, sa obtinem cat mai mult din ceea ce ne dorim.
In momentul in care pericolele sunt depasite si scopurile atinse, intensitatea anxietatii se diminueaza semnficativ si viata noastra reintra in ritmul si cursul ei normal.
Anxietatea nefireasca
Cand starile noastre de anxietate au un obiect si o baza reale, atunci vorbim de o anxietate fireasca, sanatoasa.
Daca ingrijorarile, preocuparile si temerile capata un caracter continuu, daca starile de indoiala se accentueaza fara un motiv palpabil sau justificat, gandurile irationale nu ne dau pace pe o perioada lunga de timp si ajungem sa stam cu frica “drobului de sare” si sa asteptam sa ni se intample mereu ceva rau, atunci ne confruntam cu o anxietate nefireasca, nesanatoasa.
In aceste situatii, ceea ce inainte a avut un rol constructiv, de protectie, acum se transforma in comportamente disfunctionale, care ne mentin captivi in cercul vicios al ingrijorarii persistente, al gandurilor si scenariilor negative care se repeta la nesfarsit, dar si al nevoii constante de a detine controlul inclusiv asupra a ceea ce nu poate fi controlat.
Astfel, ne trezim ca ne canalizam toata energia catre ceea ce nu ne dorim sa se intample, ca hranim continuu o stare de pericol, nesiguranta, incertitudine si alimentam scenariul “drobului de sare”: “Daca mi se intampla asta? Daca nu reusesc? Daca patesc ceva? Daca…? Daca…?”.
Si cu cat vom continua sa ne focusam atentia pe aspectele negative, cu atat vom ajunge mai repede la concluzia ca viata noastra este plina de necazuri, ca viitorul este sumbru, ca traim intr-o lume nedreapta si plina de primejdii la fiecare pas.
Toate aceste ganduri si stari ne vor afecta nu doar la nivel psihic, ci si la nivel fizic. In momentul in care s-a instalat nelinistea, inima incepe sa bata mai puternic, respiratia este mai accelerata sau mai ingreunata, muschii se incordeaza si traim senzatia de “pumn in stomac” sau ca “ni se strange stomacul”.
Simptomele anxietatii
Simptomele anxietatii difera de la caz la caz, insa printre cele mai des intalnite sunt: oboseala, ingrijorarea constanta, absenta relaxarii fizice si mentale, tensiunea musculara, pulsul marit sau neregulat, aritmiile, episoadele de depresie, problemele de respiratie, transpiratia, durerile de cap, tulburarile gastro-enterologice.
Aparitia anxietatii tine atat de factori socio-culturali, cat si de factori genetici, psihologici si de mediu. Astfel, pe langa situatiile psihotraumatizante care pot aparea pe parcursul vietii, un rol important il au si factorii genetici (incidenta cazurilor de anxietate in familie), tipul de personalitate al fiecaruia dintre noi, mediul in care am crescut si ne-am devoltat ca indivizi.
Ce e facut
Relaxarea. Anxietatea aduce cu sine un consum mare de energie, atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic. Pentru ca organismul sa poata face fata si sa poata reveni la starea de bine, are nevoie de hrana, somn si relaxare. De aceea, este recomandata practicarea oricarei forme de relaxare, inclusiv meditatia sau yoga.
Indiferent de tehnica pe care o alegi, este deosebit de important sa oferi corpului si mintii tale ragazul de care au nevoie pentru a se revigora, a se echilibra si a obtine claritate.
Stilul de viata. Este si el un factor important in reducerea anxietatii. In acest sens, este indicata adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, evitarea, pe cat se poate, a cafelei, alcoolului, nicotinei, a bauturilor energizante si a stimulentelor, deoarece toate acestea amplifica anxietatea.
Pe langa dieta, miscarea fizica sau practicarea unui sport pot fi de ajutor, deoarece ofera mintii tale o modalitate de a iesi din cercul vicios al gandurilor negative, agitatiei si panicii.
Practicarea unui hobby. Functioneaza, de asemenea, ca un antidot pentru anxietate. Alege sa-ti petreci timpul liber facand ceva ce iti place. Invata sa dansezi, sa pictezi, sa confectionezi bijuterii sau origami, sa gatesti sau practica orice activitate care iti ofera o stare de bine. Beneficiile nu vor intarzia sa apara.
Sustinerea. E indicat sa limitezi cat mai mult contactul cu persoanele care iti intretin anxietatea. Pe cat se poate inconjoara-te de oameni care te sustin, optimisti si plini de viata, care prin felul lor de a fi si de a gandi sunt un model pozitiv pentru tine.
Psihoterapia. Este un mod eficient de combatere a anxietatii. Cu ajutorul terapeutului vei invata sa pui in practica strategii si tehnici de eliminare a gandurilor disfunctionale, de gestionare a emotiilor, relaxare si recapatare a starii de bine. In situatiile in care se impune, psihoterapia poate fi sustinuta de tratament medicamentos.
Anxietatea este parte din noi, ne obliga sa ne autodepasim si sa ne dezvoltam. Daca nu o alimentam cu ganduri irationale si disfunctionale, nu hranim pericolul imaginar si nu o lasam sa ne controleze viata, ea ne ajuta sa evoluam.
De Andra Zaharia, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ in formare, consilier vocational si dezvoltare personala, 0726.757.396, www.andrazaharia.weebly.com
Citeste si:
De ce sa petreci timp de calitate tu…cu tine
7 lucruri pe care sa le respecti in relatia cu tine
Foto: shutterstock.com