Now Reading
Banii… si eu

Banii… si eu

Revista Psychologies
Tu si banii, Emmanuelle Daviet, Marc Levy-Davila, Editura Trei

de citit:
Tu si banii
Emmanuelle Daviet, Marc Levy-Davila
Editura Trei, 2009

„Banii sunt tabu fiindca reprezinta ultimul refugiu al nevinovatelor noastre minciuni interioare; secole intregi de educatie religioasa nu se sterg in cativa ani! Sunt tabu, caci exista riscul de a va face sa va confruntati cu voi insiva. In acest caz, unitatea de masura este realul, adica puterea de a discerne in situatii concrete, cand realizati ceva cu ajutorul banilor. Sunt tabu atunci cand e vorba de ceva indicibil, punct de plecare al multor conflicte. Membrii unei familii se dezbina adesea in momentul in care se fac socotelile, cand se imparte o mostenire.”

Dorinta si banii

Felul cum castigam sau cheltuim nu reprezinta un fapt exterior evolutiei noastre. Banii au legatura cu dinamica dorintei. De aceea, comportamentul nostru de cheltuitori vorbeste foarte mult despre noi insine. Banii reprezinta mai mult decat un simplu mijloc de schimb. Ei pot servi la intelegerea modului in care traiti multiple situ­atii, In diferitele momente ale existentei voastre si in anumite domenii:

–  Profesional: cu salariul de care dispuneti pentru a trai.
–  Personal: cand este vorba de fondurile de rulaj (chirii, credite, asigurari, eventuale datorii).
–  Intim: asociat cu viata voastra privata (capitalul de care dispuneti, cheltuielile, investitiile mai mult sau mai putin secrete). Am putea, astfel, modifica zicala „Spune-mi cu cine te insotesti…” in „Spune-mi cum cheltuiesti, ca sa-ti spun cine esti.”

Cum sa va evaluati In mod rezonabil dorintele

Daca nu cedati decat foarte rar sau niciodata, in conditiile in care mijloacele finaciare va permit, e cazul sa meditati la lipsa voastra de generozitate.
Daca cedati foarte des sau in mod sistematic dorintelor voastre:
–  mijloacele v-o permit si este expresia liberei voastre alegeri;
–  mijloacele v-o permit, dar aveti sentimentul ca aceste cheltuieli sunt expresia unei dereglari interioare;
–  mijloacele nu v-o permit. Va creati in mod inutil probleme, fara indoiala, din lipsa de maturitate (postura infantila).

Francoise Dolto, psihanalist


Mic tratat al dorintelor ascunse, pe varste, in viziunea psihanalistei Françoise Dolto

Felul cum gestionam banii are legatura cu modul nostru de a ne da curs dorintelor sau, dimpotriva, de a ni le infrana. Iata o genealogie a acestui comportament:

La sugar: de mai multe ori pe zi, un bebelus dovedeste ca doreste sanul mamei lui (sau biberonul) pentru a se hrani (nevoie), dar si pentru a se simti satisfacut si iubit (dorinta). In situatia lui, el beneficiaza de un mare privilegiu, acela de a nu disocia intre nevoie si dorinta. Intr-adevar, foamea reprezinta nevoia lui, dar dorinta este de a fi langa mama lui pentru a-si potoli foamea de dragoste si de hrana.

La adult: contrar copilului, voi sunteti obligati sa faceti diferenta intre nevoile si dorintele voastre. Fara aceasta diferentiere, ar exista un risc real de faliment financiar. In fiecare zi, reusiti sa faceti fata indispensabilului, adica nevoilor voastre cotidiene. Dar mai aveti, de asemenea, si dorinte, impulsuri, cum ar zice Freud: sa va cumparati o haina, un televizor nou, sa mergeti la restaurant, sa va schimbati masina. Problema este de a sti daca sa investiti sau nu: sa fiti generosi cu voi insiva si cu anturajul sau sa va ignorati dorintele.

Dorinta este avuabila sau inavuabila, in functie de pret, de functia ei, de utilitate sau de placerea pe care v-o provoaca. Sa stiti ca micile placeri contribuie la mentinerea echilibrului. Sa te hotarasti sa le traiesti este un semn de sanatate.

Dimpotriva, daca o cenzura interna se manifesta imediat ce e vorba de ceva superfluu, de placeri marunte, sau daca va e teama sa va intrebati ce anume va doriti, putem paria ca banii sunt efectiv un tabu pentru voi.

Text de Iuliana Alexa
Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top