Now Reading
Barbatii sau femeile: cine este mai puternic?

Barbatii sau femeile: cine este mai puternic?

Revista Psychologies


Femeile im­presioneaza prin rezistenta la durere, barbatii se mandresc cu dezinhibitia si agresivitatea. Sa fie acestea atributele principale ale celor doua sexe?

Nu e simplu sa recunosti aceste lucruri. „Femeile sunt mai puternice decat barbatii. E destul sa vezi cate sarcini pot sa-si asume: cariera, relatia de cuplu, copiii.“

Valentin U., un economist de 33 de ani, se de­clara uimit: „Nu numai ca sunt la fel de combative si agresive atunci cand cred intr-o cauza, la fel ca noi, dar isi recunosc slabiciunile. Ele stiu sa se protejeze, in timp ce noi, bar­batii, ne afundam capul intre umeri sau devenim agresivi pentru ca nu stim ce ne-a apucat de ne simtim asa de inconfortabil. Noua ne vine greu sa verbalizam rusinea, de exemplu, ni se pare ca ne afecteaza imaginea de sine, masculinitatea. Ele, in schimb, isi traiesc emo­tiile, uneori prea zgomotos, plang si se vaita, in timp ce noi le negam pe ale noastre. Ele se tin pe picioare, in timp ce noi ne retragem in coltul nostru…

Sa fie oare femeile mai puternice intr-un anumit sens decat barbatii? E greu sa ras­punzi fara sa cazi in generalitati. Totusi, depinde de ceea ce intelegi prin „forta inte­rioara”. In cercetarile asupra celor supusi unor traume serioase, se fo­lo­seste tot mai des termenul „rezilie­nta” pentru a desem­na „capacitatea de a depasi cu suc­ces o incercare, a­tunci cand este vorba despre cazuri de maltratare grava sau de atenta­te”. „Se pare ca varsta, sexul, nivelul intelectual sau categoria socio-pro­­fesionala nu sunt factori de­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ter­­­minanti pentru intele­gerea re­zi­­­­­­lientei, spune Carole Damiani, psiholog la Institutul Na­tio­nal pentru Sprijinirea Victimelor, o in­sti­tu­ti­e franceza dedicata studiului si sus­tinerii celor traumatizati.

Fie ca sunt barbati sau femei, cei care se recupereaza mai bine sunt cei care, pe de-o parte, au baze narcisiste solide, adica o parere foarte buna des­pre ei insisi (o trasatura ce se nas­te gratie unui sprijin puternic din partea parin­ti­lor), si, pe de alta par­te, cei care stiu sa suporte elementele exterioare nocive (fie ca e vorba de apropiati sau de mediul profesional)”, mai spune Damiani.

Ei se infrunta, ele se sustin

Ar parea ca mai degraba femeile sunt avantajate de rolul pe care li-l atribuie cultura. In cartea sa inti­tulata „Confruntarea cu extre­ma”, scriitorul bulgar Tzvetan Todorov vrea sa inteleaga de ce femeile au rezistat in general mai bine in taberele de concentrare: „Bar­batii sunt, probabil, mai maltratati de gardieni, care sunt, in general tot barbati: a­par astfel con­di­tiile unei con­frun­tari, deci dorinta de a-si a­ra­ta superioritatea, de a-si demonstra puterea; sunt elemente care presupun brutalitate”.

Dedicate in mod traditional grijilor materne, femeile „se arata mult mai practice si mai sa­ritoare”, continua el. Ipoteza scriitorului este ca „prin grija fata de altul, ai im­presia ca iti recapeti demni­tatea”, un sentiment care „ne in­tareste capa­citatea de a supra­vie­tui”.

Lacrimile versus plansul de mila

Dincolo de aceasta aptitudine de a-si ajuta aproapele, ca sa inteleaga resorturile fortei psihice, victimologia este interesata si de capacitatea de a gasi forma cea mai potrivita de ajutor. Si in acest sens femeile se dovedesc mai eficiente, din punct de vedere cultural. Barbatii sunt inca ancorati in ideea ca ei nu au nevoie de ajutor, vor sa ramana pe un piedestal al puterii si le este greu sa coboare.

Multi psi­hanalisti romani spun ca femeile sunt cele care vin mai des la terapie, de exemplu. In cresterea stresului profesional, cu efecte asupra vietii personale, ajutorul psihologic a fost mediatizat. Stim acum ca a asculta pe altcineva e la fel de vital ca acordarea primului ajutor, iar acest lucru le permite si barbatilor sa se con­feseze mai mult. Dar oare se exprima ei la fel ca femeile? In virtutea traditiei si a educatiei, dar si dupa ceea ce povestesc psihologii din ca­bi­ne­tele lor… nu prea. In timp ce femeile elimina stresul prin lacrimi, bar­batii sunt mai retinuti si tind sa ca­da in cinism sau chiar in… plansul de mila. Este metoda prin care ei se elibereaza de surplusul emotional pas­trandu-si insa mandria intacta.

Regasirea naturii salbatice

Dar sa faca pe durii nu merge la toti cei vaduviti emotional. Forta pompierilor sau a celor din echipele de interventie rapida consta tocmai in a nu se lasa coplesiti de emotii. Ca sa poate actiona eficient, trebuie sa-si pastreze sangele rece. Forta intelectului contra celei a afectivitatii? In­­­­­tr-un fel. Si nu prea. Dar una nu o exclude pe cealalta, iar cele doua sexe le au pe amandoua. Azi, barbatii invata sa-si exprime emotiile, iar femeile sa piloteze avioane de va­na­toare.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top