Beneficiile prieteniei
Legaturile cu prietenii nostri sunt chiar asa de dezinteresate precum par? Cu ajutorul expertilor am reusit sa identificam cinci tipuri de legaturi de prietenie. Te regasesti in aceste categorii?
„Prietenii mei nu sunt foarte numerosi, sunt generosi si ma pot baza pe ei”, afirma Raluca J., 27 de ani. „Simt de la distanta daca se intampla ceva cu mine”, spune si Carmen F., 32 de ani. „Au un spirit de sacrificiu incredibil”, spune Laura M., 40 de ani, despre prietenii ei.
Dar cine sunt aceste fiinte cu o admirabila putere de a se sacrifica? Simplu, prietenii. Prietenii pe care avem norocul de a-i avea, sau prietenii pe care ni i-am dori. Dar sunt oare prietenii nostri perfecti? Cum se face ca niciodata nu incetam sa-i laudam? Asta pentru ca, fara indoiala, ne sunt indispensabili, ne ajuta la definirea nostra ca indivizi. Inca din copilarie, ni s-a permis sa crestem gasind obiecte ale afectiunii, altele decat in propria familie. Chiar si acum, cand suntem adulti, aceste afinitati elective ne ajuta sa ne intarim narcisismul, fara sa mizam totul pe relatia de iubire.
„Am nevoie de prieteni pentru a intelege ca nu sunt singura cu gandurile, ideile si sentimentele mele. Ca nu sunt in afara societatii, ci sunt bine primita, acceptata”, spune Maria E., de 34 de ani. Nu ne putem alege familia, dar ne putem alege prietenii. Si ei, la randul lor, ne aleg pe noi. Legatura de prietenie aduce o confirmare de sine, sentimentul ca esti util, ca intr-adevar contezi pentru cineva. Desi adesea sustinem ca adevarata prietenie nu este bazata pe interese, constient sau nu, cautam in fiecare relatie un anumit beneficiu.
„Am prieteni cu care ma distrez excelent. Prieteni cu care pot discuta diverse teme mai profunde sau chiar aspecte ale vietii mele. Prieteni care imi ridica moralul. Prieteni vechi cu care am o relatie speciala”, enumera Georgiana H., de 27 de ani.
Cu ajutorul mai multor specialisti, am identificat 5 tipuri de prieteni care nu au aceeasi „competenta”, dar care se pot regasi in mai multe persoane sau, de ce nu, reuniti intr-una singura. In ei cautam uneori confortul, linistea sau riscul, cunoscutul sau necunoscutul. Si ii iubim atat de mult pentru ca ne permit sa ii coplesim cu nevoi contradictorii. Sa fim noi insine, cu toata complexitatea noastra care ne face atat de diferiti unul fata de celalalt.
Prietena simbiotica – cea care nu te lasa niciodata singura
„Silvia imi este mai mult decat o prietena, imi este ca o sora. Ne gandim la aceleasi lucruri in acelasi timp, parca avem o legatura inconstienta. Nu stiu daca mariajul meu va dura toata viata, dar prietenia mea cu Silvia cu siguranta”, spune Stefania C., 31 de ani. In orice uniune cu o alta persoana cautam o modalitate de a combate singuratatea. Uneori prietenul ne poate schimba viata sau chiar poate compensa anumite lucruri pe care familia nu ni le-a oferit.
„Prietena mea este dublura mea, este oglinda mea. E persoana de care sunt legata prin legaturi inexplicabile si indestructibile”, afirma Mihaela V., 38 de ani. In relatia de prietenie simbiotica, cautam sa fim acoperiti, asigurati. Este o prietenie exclusivista, uneori sufocanta sau obositoare, unde tot universul se reduce la prietena, iar lumea nu mai pare asa greu de infruntat in doi.
Prietena confidenta – cea cu care poti fi tu insati
„Este foarte placuta cu oamenii. Ma iubeste in ciuda oricarui defect. Alaturi de ea pot renunta la zidurile de aparare. In cadrul familiei ei joaca roluri asemanatoare: fiica ascultatoare, sotia iubitoare, mama perfecta”, astfel isi descrie prietena Violeta Z., 36 de ani. Prietenia ofera posibilitatea de a nu ne cenzura. De a ne putea arata fara masti, asa cum suntem, cu indoielile si lipsurile noastre. Adevaratul prieten este cel in fata caruia ne putem arata asa cum suntem cu adevarat.