Bună-stare prin prezență și meta-morfoză
Deși nu aș ști să explic rolul cratimei în numele meu, am valorizat imediat rolul ei în cuvintele de mai sus. O liniuță chiar poate face cât o mie de cuvinte!
Diferită de bunăstare și cronologic anterioară ei, bună-starea este o stare dorită pe care o obțin îndreptându-mi atenția în mod conștient spre ceea ce vreau acum, în momentul prezent; o stare pe care în mai multe cuvinte o numesc „sănătate prin prezență”. Ei bine, da, prezența – cea despre care se vorbește într-una! Peste tot citim și auzim îndemnuri de a folosi mindfulness-ul, meditația, relaxarea, respirația etc. în avantajul nostru. Dar, deși mulți oameni încep, prea puțini ajung să practice constant și cu rezultate benefice pentru sănătatea lor.
De aceea la meta-morfoza ne-am propus să susținem primii pași ai fiecărei persoane spre bunăstare prin meta-morfoza oricărei stări plecând de la starea de prezență – punctul zero -spre sănătate, bună-stare, bunăstare.
Observi că scriu meta-morfoză – care este rolul cratimei? Ei bine, facem diferența între metamorfoză și meta-morfoză prin aceea că metamorfoza este implicită, prea puțin intenționată și cel ce suferă transformarea este doar actor, executant al unui program anterior stabilit. În timp ce meta-morfoza duce metamorfoza la un alt nivel – cel în care ființa alege să fie în același timp participant activ și spectator-observator în propriul proces; acest rol din urmă având scopul îndreptării atenției către starea dorită cu scopul atingerii ei într-un timp mai scurt sau cu mai multe șanse de reușită.
În ce stare ești acum, în timp ce citești aceste cuvinte? Poți realiza care îți este punctul de echilibru – este în șezut, în spate, în tălpi? Dacă o poți face într-o secundă, înseamnă că ești deja pe drumul meta-morfozei. Dacă nu, înseamnă că merită să devii mai prezent/ă pentru a-ți spori bună-starea.
Dar vei înțelege și mai bine dacă trecem la ceva concret. Așadar, care este starea dorită de tine, cea care ar putea să fie numită „bună-stare”? Este o stare generală pe care o ai și vrei să o experimentezi cât de des poți? O poți defini pentru prezent și viitor, fără să o influențeze experiențele anterioare? Nu în ultimul rând: cum definești starea de prezență din care pornește bună-starea ta?
Scriam mai sus că pentru a ajunge la bună-stare plecăm de la conștientizarea stării dorite de prezență. Îți propun, așadar, un exercițiu simplu pentru a o conștientiza prin identificarea, observarea și transformarea celor 4 C:
- cuvinte
- comportamente
- c-emoții
- corp
Așadar, definește punctul de plecare = starea de prezență
- în cuvinte– „Sunt aici” sau „Sunt atent(ă)” sau „Sunt prezent(ă)” etc.
- folosind un gest reprezentativ – poate fi o mișcare ușoară de mână, poate fi o respirație aparte, poate fi orice gest sau comportament care pentru tine are sens și poate fi asociat direct cu starea de prezență
- prin emoțiile pe care dorești să le experimentezi conștient – calm, bucurie, încântare etc.
- cu senzațiile corporale dorite – cap ușor, spate liber, umeri relaxați etc.
E relativ ușor să construiești starea dorită și să o consolidezi cu fiecare zi ce trece. Dar pentru asta ai nevoie ca punctul de plecare – punctul zero, starea de prezență sau cum dorești să-l numești – să fie suficient de clar definit chiar de la început.
Folosește cei 4 C și descrie-ți starea de prezență cât mai viu, cât mai aproape de cea care-ți semnalează că e(xi)ști. Exerseaz-o în următoarele zile. Trăiește-o, ajută-ți corpul să o re-cunoască și să devină parte din tine. Voi reveni cu alte idei și exerciții interesante în completare, așa că merită să pășești cu încredere pe drumul meta-morfozei – o cratimă mică pentru cuvânt, un pas mare pentru transFORMARE!
Lucia este Psihoterapeut, Coach, Trainer NLPt. Este singurul specialist din țară care a parcurs formarea Health Certification Training sub îndrumarea lui Robert Dilts, Suzi Smith, Tim Hallbom, discipoli ai binecunoscutului Milton Erickson. Interesul ei față de educație și sănătate a condus-o la crearea mai multor cursuri și programe de dezvoltare pentru tinerii și adulții care își doresc bună(-)stare prin a trăi autonom, conștient, sănătos, contribuind activ la bunăstarea lor și a celor din jur.