Cand se rupe o prietenie
Complexe dar si placute, relatiile de prietenie raspund unor nevoi profunde de dezvoltare ale fiecaruia dintre noi. Poate chiar de aceea rupturile aduc uneori cu ele la fel de multa suferinta, ca cele dintr-un cuplu sau dintr-o familie.
Inainte de prima dragoste exista cea mai buna prietena. Si nici aceasta nu se uita… Este prima investitie afectiva serioasa in afara cercului protector al familiei. Prima ta cucerire si prima data cand te simti aleasa. Prima relatie de prietenie inseamna afinitati comune, impartasirea unei intimitati care ii exclude pe mama si pe tata, competitia cu un egal si exersarea talentelor sociale pe care le vei perfectiona in timp. Mai norocoase ca primele iubiri, unele prietenii rezista de la o varsta frageda trecand cu bine prin cutremurele adolescentei si intemperiile vietii de adult.
De multe ori, insa, uitam cat de mult invatam dintr-o astfel de legatura si o trecem pe un plan secundar fata de relatia de cuplu sau de familie. Se spune, pe buna dreptate, ca rudele iti sunt impuse, insa pe amici ii alegi tu. Valoarea prieteniei se leaga tocmai de libertatea pe care o presupune. Amicii te reprezinta, sunteti impreuna datorita valorilor si aspiratiilor comune. Iar cand se intampla sa o luati pe drumuri diferite procesul de separare poate fi dureros.
Afinitate sau afectivitate?
Relatiile cu toti amicii tai sunt greu de adunat la un loc cand incerci sa te gandesti ce au toate in comun. Ce poate fi mai diferit decat prietena eleganta cu care iesi la o inghetata fina in week-end si vecina din copilarie la care dai fuga ori de cate ori ai o problema cu sotul tau? De altfel stii dinainte ca daca le-ai pune laolalta ar putea iesi scantei. Probabil ca singurul lucru comun care le reprezinta esti chiar tu. Fiecare relatie de amicitie reflecta o parte din personalitatea ta si fiecare raport nou de acest fel te imbogateste ca om.
Pentru unii dintre noi prietenia este cea mai buna ocazie de ucenicie si formare. Mircea, 34 de ani, consilier, isi aminteste anii de liceu alaturi de cei mai buni amici. „A fost perioada in care am reusit sa ies din cochilia mea de pusti timid. Am descoperit noi valori, ale prietenilor mei, m-am detasat de cele ale familiei, am inceput sa citesc altfel de carti, sa ascult alt gen de muzica, sa imi schimb stilul de imbracaminte… Foarte multe dintre alegerile mele ulterioare de viata s-au datorat influentelor din acea perioada.“
Pentru altii un prieten bun este cel care stie sa iti fie aproape cand ai nevoie. Nicoleta, 30 de ani, contabil, pretuieste foare mult relatia de prietenie pe care o are de peste zece ani cu Emilia. „Nici nu stiu exact cum am ajuns atat de apropiate. Suntem firi foarte diferite si, dupa studentie, viata ne-a dus pe cai complet separate. Eu scriu si calatoresc, ea este dedicata cu totul vietii de familie. Nu avem prea multe lucruri in comun, nu ca atunci cand eram mai tinere am fi avut. La telefon vorbim destul de rar, chiar si pe messenger abia schimbam doua cuvinte cand si cand.
Dar stiu ca daca as avea o problema m-as putea baza pe ajutorul ei la orice ora. A fost aproape de mine si m-a ajutat in situatii pe care stiu ca nu le intelegea. A facut-o fara sa ma judece, discret si cu un devotament pe care din pacate nu l-am intilnit in familia mea. Pot sa spun ca membrii familiei mele ar avea foarte multe de invatat de la ea.“
Alte prietenii par de neinteles astazi, cand suntem gata sa ne spunem cele mai mari secrete unui necunoscut din celalalat colt al lumii, intr-o seara petrecuta in fata computerului. Elena, 64 de ani, arhitect: „Pentru mine prietenia a insemnat intotdeauna o relatie bazata pe discretie si incredere. Nu mi-am permis niciodata sa intru in intimitatea vietii private a prietenei mele, chiar daca o consideram foarte apropiata.
Mergeam la film impreuna, discutam probleme de serviciu, insa nu ne puneam problemele personale pe tava. Nu inteleg relatiile de azi in care prietenii devin confesorii tai iar tu crezi ca ei iti stau la dispozitie pentru toate toanele prin care treci. Poate noi, cei din generatiile anterioare, eram mai reci, mai retinuti, insa exista un anumit respect si o oarecare eleganta intre amici, fie ei si cei mai buni.“