Cand se rupe o prietenie
De ce este grea ruperea unei prietenii?
Ce se intampla, insa, atunci cand ajungem in situatii de compromis autentic? De ce alegem sa mentinem o legatura care nu mai aduce nimic bun dupa sine?
Psihologul Simona Tuduciuc arata care sunt resorturile unui astfel de comportament. „Prietenia raspunde nevoii de afectiune, celei de apartenenta, nevoii de comunicare sincera, empatica, celei de intimitate dar si necesitatii de a te simti inteles si acceptat asa cum esti, cu bune si cu rele. Atunci cand, in interiorul unei astfel de relatii, li se raspunde acestor nevoi la un nivel cel putin satisfacator, persoanele implicate pot capata mai multa incredere in sine, mai mult respect fata de propria persoana, precum si un sentiment mai bine conturat al propriei valori.
Relatiile semnificative pot avea un impact important asupra atitudinilor si comportamentelor noastre, precum si asupra sistemului propriu de valori. Unele ne pot ajuta sa ne imbogatim repertoriul de atitudini si comportamente, altele ne pot determina sa le modificam, din nevoia de adaptare, din dorinta de a mentine acel raport (acest lucru este perceput mai clar in cadrul prieteniilor din perioada adolescentei).
Ruperea unei prietenii inseamna separare, pierdere; ea aduce cu sine distantarea de o persoana semnificativa, pierderea afectiunii si a sentimentului de a fi important pentru cineva, uneori chiar incheierea unei etape de viata. Orice pierdere, orice separare sunt traite cu durere (in functie si de importanta acestei rupturi), cu tristete, cu angoasa in fata unui sentiment de insingurare.
Toate acestea sunt sentimente care fac ca terminarea unei prietenii sa fie dificila si pot duce la incercari de a mentine prietenia chiar si atunci cand nu mai este o relatie gratifianta, reconfortanta sau de care sa mai avem, cu adevarat, nevoie. Nu exista retete de pastrare a unei prietenii, dar este sanatos sa avem curajul de a incheia o prietenie care nu mai satisface nevoile noastre sau care ne afecteaza negativ respectul fata de propria persoana sau sentimentul propriei valori.“
„Ne-am maturizat suficient“
Monica, 26 de ani, PR
„Una dintre prietenele mele cele mai bune mi-a fost colega in scoala generala. Desi suntem oameni in toata firea, si acum ii mai reprosez uneori felul rece si indiferent in care trata relatia noastra. Eu luam lucrurile foarte serios, ma straduiam sa pastrez secretele noastre, nu intarziam la intalniri si incercam sa mentin legatura cu ea si pe timpul vacantelor. Ea facea, in schimb, totul pe dos. M-am simtit de multe ori neglijata, nedreptatita, frustrata si furioasa pe felul ei delasator de a trata prietenia noastra.
M-a deranjat suficient de tare incat sa racesc relatiile cu ea pana dupa terminarea facultatii. Abia de curand am lamurit totul si am decis sa nu stricam o prietenie, ce-i drept furtunoasa, dar sincera. Ne-am maturizat suficient incat sa ne ascultam reciproc si sa stim sa facem compromisuri atunci cand merita.”
Spune-mi cum te imprietenesti ca sa iti spun cine esti
Prietenia este, se pare, perceputa foarte diferit de femei si de barbati.
Un studiu al psihologului american Karen Walker arata ca femeile apreciaza cel mai mult empatia, discutiile si suportul afectiv cand vine vorba de cea mai buna prietena. Barbatii, in schimb, pun mai degraba accentul pe ritualuri comune, pe activitati care pot fi impartasite in relatiile cu amicii.
Raporturile de prietenie se manifesta in cele mai diverse feluri si in functie de preocuparile noastre. Persoanele din working-class leaga mai greu prietenii stranse cu partenerii de viata, spre deosebire de cele din middle-class. In acelasi timp, insa, ele isi gasesc mult mai usor amici pe criteriul vecinatatii, pe cand oamenii apartinand middle-class pot pastra cu mai multa lejeritate astfel de relatii la distanta.
Motivele care stau la baza unei prietenii difera si ele in functie de mediu si de meseria pe care o practicam. Pentru cei din working-class amicii sunt cei care te sprijina la nevoie. Raporturile dintre ei functioneaza pe principiul reciprocitatii si prietenia se valideaza adesea chiar in momentele cand unul dintre ei are nevoie de ajutor.
Prietenia inseamna supravegherea copiilor in parc, imprumuturile de bani sau serviciile de tip casnic. Pentru persoanele din clasa medie prietenia se manifesta mai degraba in modurile de petrecere a timpului liber: mersul la teatru, schimbul de carti, vizionarea unui film impreuna. (Karen Walker – „Always there for Me: Friendship Pattern and Expectations among Middle and Working-Class Men and Women”, Sociological Forum, Vol. 10, No. 2, 1995)
Editare de Irina Buda
Foto: Guliver/Getty Images