Cateva moduri de a te detesta
Cei supusi si complexati
Femeile care si-au cucerit independenta reactioneaza, uneori, violent la ideea unei relatii.
Vedem din ce in ce mai multe tinere de 30 de ani, frumoase, active, pentru care simplul fapt de a fi iubite inseamna sa i te supui celuilalt. O frica ce este dublata adesea de complexul abandonului: „Mai bine raman singura decat sa fiu parasita!“. Drept urmare, in spatele unei atitudini rebele, ele isi asteapta printul pe calul alb, barbatul de care nu se tem si care ramane, astfel, doar virtual. Un ideal inaccesibil. Intr-o societate individualista, care nu a terminat redefinirea rolurilor fiecaruia, complexatii pot simti teama si panica doar la gandul de a fi supusi vreunei autoritati.
„Sunt in defensiva de fiecare data cand seful imi vorbeste de munca mea. Este un act involuntar, nu suport ca cineva sa-mi spuna ce am de facut“, spune Adi, 42 de ani, jurnalist. Cei supusi si complexati sunt, in general, barbatii si femeile foarte susceptibili, cei ce reactioneaza fata de o autoritate pe care o considera tiranica.
Insa, punctul comun al acestor persoane complexate este mereu iubirea de sine… afectata. Semn al unei modificari a stimei de sine, complexul nu trebuie sa impiedice o reflectare intensa. Si mai ales aceasta: idealurile pe care cauti cu disperare sa le atingi, nu sunt ele, oare, ireale?
Sexul si complexul
„Prea mic” sau complexul sexului apare ca un raspuns la o anumita criza masculina. Te poti intreba daca vizionarea in adolescenta a filmelor porno, deci, a organelor XXL, nu favorizeaza acest tip de complex. Nestiind prea bine ce inseamna ce inseamna „a fi barbat”, nelinistiti din cauza femeilor si a etaloanelor de barbatie, unii prefera, pur si simplu, sa se retraga si sa fie infantili. Reversul: iresponsabilitatea este, de fapt, un mod de a readopta o pozitie in plina forta. Caci, odata ce ti-ai luat rolul de copil, scapi de reprosuri. Este o alta forma, foarte subtila, a tiraniei.
Editare de Catalina Cristescu
Foto: Guliver/Getty Images