Ce este meditatia pentru omul modern
Invatarea prezentei
Exista o multime de romani care descopera aceasta dimensiune a propriei fiinte, prin tot felul de abordari care nu se numesc neaparat „meditatie“, dar care conduc spre starea de prezenta si spre trairea in direct a momentului „acum“, singura poarta catre expansiune.
Nu cunosc bine decat ceea ce facem noi si abordarea pe care o numim, generic, „calatoria inimii“. Este o abordare bazata pe respiratie si prezenta, care deschide in mod progresiv spatiul interior si permite oricui experimentarea unei stari de constiinta extinse si schimbarea de paradigma.
In aceasta abordare, nu e nevoie de un timp anume dedicat unei practici spirituale, ci, incetul cu incetul, prin practicarea respiratiei constiente (sau „respiratia inimii“ cum o numim noi), viata de fiecare zi devine o meditatie.
Inseamna a fi prezent, a fi constient de intreg, de dimensiunile tale nu numai umane, ci si spirituale, si de a le trai direct, in orice moment al vietii.
Din perspectiva mea, orice practica spirituala are in centrul sau momentul de prezenta. Toate tehnicile spirituale ale lumii tind catre aceasta traire.
In acest moment, nu mai este nevoie de o suta de ani de yoga pentru a trai acest lucru, caci portile constiintei sunt deschise pentru toti aceia care aleg aceasta traire.
In ceea ce facem, este suficient sa traiesti odata aceasta stare, apoi vei putea accesa expansiunea atunci cand vei dori. Nu este o tehnica, ci un mod de viata, un tip de constienta, larga, un mod de perceptie largita a realitatii.
Meditatia nu vine din carti
Nu e usor sa intri in starea de constiinta extinsa neinsotit, cel putin la inceput, dar cred ca este posibil, caci multi dintre aceia care incearca acest lucru, au o imensa experienta in urma, chiar daca nu-si amintesc de ea.
Este o experienta inmagazinata la nivelul sufletului, in inconstient, dar care isi face loc, cu incetul, in constienta. Dar fara indoiala ca unele carti au darul de a fi inspiratoare si de a te racorda la energiile acestor stari.
Si nu e putin lucru, caci experienta in sine va veni mai usor. Problema intervine atunci cand citesti si doar citesti, si crezi ca asta e suficient, crezi ca stii. Informatia nesustinuta de experienta este o pacaleala spirituala.
Poti sti, pe deasupra, toate cartile sfinte si asta nu valoreaza cat un minut de traire directa a starii. In ceea ce priveste strict meditatia, exista carti destul de bune ce pot constitui puncte de plecare in experienta.
La capitolul „Autori care-mi plac mie“: Gempo Roshi, un mare maestru american, cu cartea Big Mind Big Heart, Dokusho Villalba cu Zen, si Jacques Vigne cu Meditatie si Psihologie (www.elenafrancisc.ro).
Cea mai elementara, dar si cea mai importanta, este respiratia constienta, care poate fi folosita oricand, oriunde v-ati afla. Consta in a fi, pur si simplu, atent la respiratie si la senzatiile pe care aceasta le aduce in corp.
Pare simplu, dar mintea si atentia noastra sunt obisnuite sa rataceasca aiurea, si veti descoperi cat de dificil este sa mentii atentia intr-un singur loc mai mult de minut. Totusi, acest mic exercitiu are darul de a ne intoarce permanent catre noi insine, de a ne mentine in prezenta si de a nu ne permite sa ne identificam total cu procesele noastre de gandire.
Nu pot sa-mi imaginez pe cineva care nu ar avea de beneficiat de pe urma acestui mic exercitiu care este inceputul unui parcurs de transformare extrem de profund, in cursul caruia, pur si simplu, descoperim noi si noi niveluri ale realitatii, despre care habar n-am avut. Este echivalenta cu redimensionarea completa a modului nostru de raportare la tot cea ce ne inconjoara.
Efectele benefice
Nu e vorba despre relaxare, desi relaxarea este o consecinta a acestei abordari, care vine din neidentificarea cu spatiul mental. Tensiunea nu este consecinta evenimentelor, ci a modului in care gandim despre evenimente.
Practicarea respiratiei constiente are efecte benefice asupra intregului spatiu al fiintei – corporal, energetic, emotional si mental –, iar efectul dureaza atat timp cat practicam constienta.
Recaderea in identificare, insa, devine din ce in ce mai rara si, incetul cu incetul, intregul nostru mod de perceptie se transforma. Devenim constienti de nivelurile mai subtile ale realitatii si mai ales de procesele noastre interioare care, altfel, raman inconstiente.
Este o practica ce schimba totul. De aceea spuneam la inceput: daca sunteti multumiti de viata voastra, NU incercati sa practicati niciun fel de abordare ce tinde sa va schimbe modul de perceptie a realitatii.
Daca doriti doar relaxare, mergeti la bazin, la masaj, la fitness si judecati mai putin realitatea. Daca insa va mana ceva care vine din adancuri, atunci respiratia constienta ar putea fi un pas potrivit.
Atentie, insa: este susceptibila de a va schimba viata complet, in moduri in care nu vor fi intotdeauna placute aspectului vostru uman si mintii voastre.
(Mai multe despre respiratia constienta, pe www.calatoriainimii.net.)
De Horia Turcanu