Now Reading
Ce este relatia terapeutica

Ce este relatia terapeutica

Revista Psychologies

Atunci cand ne alegem psihologul conteaza foarte mult relatia terapeutica dintre noi. Iata motivele pentru care este atat de importanta.

 

O relatie speciala

Ceea ce face ca o relatie terapeutica sa fie diferita de alte relatii este scopul ei si felul in care decurge.

Un aspect foarte important ar fi acela ca relatia psihoterapeutica este inegala in sensul ca doar clientul isi expune problemele si vorbeste foarte mult despre sine, pentru ca terapia este centrata pe client si pe problemele acestuia.

Terapeutul poate emite pareri si interpretari dar nu isi povesteste propria viata si propriile probleme in cadrul terapiei.

De asemenea inegalitatea consta si in regulile stabilite de catre terapeut, iar acestea, intrucat formeaza cadrul terapeutic, trebuie respectate pentru a putea avea continuitate in relatie.

 

De ce apelam la terapie

Persoanele care ajung in terapie pot avea suferinte psihice mai severe sau mai usoare. Nu intensitatea este atat de relevanta, cat dorinta persoanei de depasi aceste probleme.

Ceea ce-i determina sa ajunga in cabinetul unui specialist este imposibilitatea de a se descurca singuri cu propriile ganduri si emotii.

Sfaturile parintilor si ale prietenilor nu par sa functioneze, simptomele nu trec in niciun caz de la sine, situatia nu se amelioreaza si de cele mai multe ori se apeleaza la un terapeut in momentul in care existenta este apasata de aceste probleme.

Omenii cauta la terapeut un model mai bun in viata, cauta pe cineva care sa-i indrume, sa-i asculte si sa le ofere mijloacele necesare pentru a depasi situatia dificila.

Teoretic arta de a trai se invata de la parinti. Uneori insa, parintii nu sunt suficient de capabili pentru asa ceva, iar alteori sunt complet contraindicati sa joace rol de model in viata.

Peste o astfel de lipsa, peste golul lasat de parinti, este dificil sa trecem si atunci, ne cautam un sprijin in terapie.

 

Cum se formeaza relatia terapeutica

Practic, o relatie terapeutica incepe sa se formeze in momentul in care o persoana constientizeaza ca are nevoie de ajutor si cauta un psihoterapeut.

Inca de la prima intalnire incepe construirea relatiei, la fel ca si in alte forme de relationare si aici exista o perioada de cunoastere si de adaptare.

Pe masura ce sedintele de terapie se tot aduna, relatia se va dezvolta, capatand un alt aspect comparativ cu prima sedinta. Daca mediul si tratamenul oferit sunt suficient de bune, increderea in terapeut va creste si prin urmare legatura se va solidifica.

Sentimentele de incredere si siguranta sunt esentiale intr-o relatie de terapie pentru ca de ele depinde nivelul de deschidere a clientului, vorbirea libera fiind practic materialul de lucru al terapeutului.

De aceea, este recomandat inca din primele sedinte sa observi daca te simti in largul tau in prezenta unui terapeut, daca poti vorbi fara stanjeneala si daca ai gasit in el ascultatorul de care aveai nevoie.

In caz ca nu, fie poti discuta aceste blocaje cu el, fie poti incerca sa gasesti un alt specialist. Cum spuneam la inceput, terapia este centrata pe tine si pe rezolvarea problemelor tale. Asigura-te ca primesti sprijinul necesar.

 

Scopul terapiei

Scopul final al unei terapii ar fi o schimbare in bine a persoanei care apeleaza la acest ajutor. Pentru a atinge acest obiectiv, relatia trebuie sa decurga intr-un anume fel iar pentru asta, rolurile celor doi implicati in terapie ar trebui sa fie foarte bine definite, ele fiind complet diferite.

In prima faza se petrece o evaluare intre terapeut si client, in primul rand de la om la om in sensul de simpatie si compatibilitate.

In acelasi timp, terapeutul trebuie sa inteleaga cat mai bine problema ta, simptomele pe care le ai, ce anume iti doresti sa obtii dintr-o terapie, ce si cat iti doresti sa schimbi la tine.

In realitate lucrurile se complica, pentru ca tu, in calitate de client, poti veni in minte cu niste obiective si crezi ca stii exact ce vrei sa obtii de la terapie, dar de fapt, inconstient, ai o cu totul alta motivatie.

Psihoterapeutul trebuie sa fie suficient de capabil sa descopere si sa inteleaga toate aceste lucruri pe parcurs, si mai ales sa le aduca in discutie in terapie.

Se poate spune ca scopul terapiei ar putea fi acela de a da sens acolo unde pare sa nu fie nici unul, de a gasi explicatii pentru tot ce pare inexplicabil si de a aduce in constient ceea ce este in incosntient. Iar astfel se poate produce schimbarea.

 

Rezultatele terapiei

Pe parcursul unei terapii reusite, beneficiarul are posibilitatea sa cunoasca si altceva, diferit fata de ce a vazut acasa in familie sau printre prieteni.

Prin urmare i se va schimba perceptia despre oameni si despre lume in general, iar cel mai important lucru este ca se va intelege pe sine, se va privi si din alta perspectiva si va constientiza de unde vin, de fapt, problemele.

Odata ce lucrurile incep sa aiba sens, problema sau chiar trauma isi va pierde din intensitate si poate fi controlata. Atfel, poti ajunge sa iti ordonezi mai bine viata psihica si sa poti produce schimbari in directia in care iti doresti.

 

Ana Crista, psiholog

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top