Now Reading
Ce face televizorul din noi?

Ce face televizorul din noi?

Revista Psychologies

Stimuleaza agresivitatea

Duce la reactii agresive? Jurnalistul francez Christophe Nick a facut apel la o echipa de cercetatori condusi de un psiholog social, Jean-Léon Beauvois.

Ei au reprodus un experiment similar cu cel facut in anii ’60 de Stanley Milgram. Acest cercetator a dorit sa demonstreze ca stiinta e „zeita“ careia oamenii i se
inchina, orice le-ar cere!

Christophe Nick s-a gandit ca azi televiziunea pune la incercare liberul arbitru.
Pentru a demonstra acest lucru, el a creat la periferia Parisului un decor de televiziune fals.

Public, camere, proiectoare, producatori… 80 de candidati-cobai au fost selectati pe baza unui singur criteriu: sa fie telespectatori fideli ai emisiunilor TV.

Rezultatele sunt teribile. 82% au mers pana la capat in administrarea de socuri electrice de mare intensitate. In experimentul lui Milgram doar 62% au fost atat de cruzi.

Ce s-a intamplat? Christophe Nick si Jean-Léon Beauvois au adaugat niste parametri noi experimentului american: public, proiectoare, camere de filmat, care constituie elemente de presiune suplimentara.

Nu era simplu pentru cei implicati sa isi dea seama ce fac; ei erau deconectati de real, credeau ca participa la o emisiune-pilot de reality show.

Atunci, care e partea de fanfaronada si de adevar aici? Mister… Insa eficacitatea demonstratiei e reala.

Experienta arata supunerea in fata unui sistem care conduce la tortura, la violenta, care suspenda reflectia si transforma in executanti perfecti niste indivizi care nu fac decat sa aplice minutios regula: mai tarziu, cel „electrocutat“ le va multumi ca au mers pana la capat si au aplicat regula, permitand echipei sa castige.

„Cobaii stiau ca au venit pentru a face un serviciu cuiva“, asigura Jean-Léon Beauvois. „Ei au acceptat acel angajament, ceea ce i-a dus la o obedienta extrema ulterior“.

Credibilitatea televiziunii

Acordam atata credit televiziunii ca ajungem sa renuntam la judecata noastra. Si la noi, emisiunile despre competitia dintre fetele care isi doresc sa ajunga musai fotomodele, de exemplu – si din cand in cand apar planse pe ecran, suferind infrangeri serioase pentru narcisismul lor – suscita pulsiuni primare.

Denys Ribas, psihanalist francez spune: „Suntem cu totii animati la nivel inconstient de pulsiuni masochiste si sadice“. „Toata lumea este prinsa in acest circ“, spune Cristophe Nick.

„Suntem dincolo de ierarhii, in ceva care implica profund spectatorul. Frecventa mare a imaginilor hipnotizeaza, poate ca detestam ceea ce vedem, dar ramanem lipiti.“

Televizorul hipnotizeaza si activeaza o placere profunda de a privi totul, inclusiv raul. Ne uitam aproape indiferenti, desenzibilizati la filme sau stiri pline de carne si sange. Asta ne face sa fim tot mai agresivi?

Da, spun diversele experimente. Tensiunea arteriala, bataile inimii incetinesc pe masura ce vedem in mod repetat imagini violente. Nu doar ca ne desensibilizam, dar nici nu defulam ceva din agresivitatea noastra inerenta.

Profesorul de psihologie sociala Laurent B¨gue spune:a „Pe termen scurt, violenta vazuta la televizor este copiata, mai ales de catre copii. Trecerea la act devine tot mai simpla pe masura ce sentimentul de vina se diminueaza. Si cu cat suntem mai expusi la acest tip de scene, cu atat agresivitatea creste.“

Editare de Iuliana Alexa
 

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top